Gå til sidens hovedinnhold

Sp vil beholde fødetilbudet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Møre og Romsdal Senterparti er sterkt kritisk til beslutningen om å stenge fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus fra 8. februar og ut året. Dette bryter med stortingsvedtaket fra mai 2020, der et klart flertall med Senterpartiet i spissen påla Helse Møre og Romsdal (HMR) å opprettholde et fødetilbud i Kristiansund fram til et nytt sykehus på Hjelset står klart.

Regjeringen har det øverste ansvaret når HMR mindre enn ett år senere likevel velger å stenge fødeavdelingen i Kristiansund og samle fødetilbudet ved Lundavang sykehus i Molde. Vi mener regjeringen må sørge for nok ressurser til helseforetaket slik at stortingsvedtaket kan etterleves. For fødende i nordre og ytre deler av Nordmøre vil stenging av fødeavdelingen i Kristiansund bety enda mye lengre reisevei, med de følger det kan få for uønskede hendelser under fødsel.

Les også

Fylkesordføreren: – Dette er helt uakseptabelt

Les også

– Bakke må bort

Les også

Ordførerne mener stengingen kom som lyn fra klar himmel: – Helt lamslått

Les også

Listhaug stiller spørsmål ved om dette er noe de har villet få til

Les også

Kjersti Toppe: – Helsedirektørene har gått klart mot et lovlig fattet vedtak i Stortinget. Det kan de ikke gjøre

Vi i Senterpartiet er opptatt av likeverdige tilbud til alle, uansett hvor man bor. Å ta vare på de mest sårbare, som i dette tilfelle er gravide kvinner, er helt essensielt for oss. Lange avstander for å nå fram til fødeavdeling er negativt for unge som ønsker å etablere seg i distriktskommunene.

Møre og Romsdal Senterparti ber Helse Møre og Romsdal sørge for at samlingen av fødetilbudet blir så kortvarig som mulig og at de jobber hardt for å finne gode løsninger som kan sikre videre drift ved fødeavdelingen både i Molde og Kristiansund fram til et nytt sykehus på Hjelset er bygd. Senterpartiet går inn for at både Kristiansund og det nye sykehuset skal ha fødeavdeling. Tiltakene må således bidra til rekruttering både på kort og lang sikt.

Kommentarer til denne saken