– Vi har båtavganger fra Kråkholmen fra klokka 10.30 til 11.30. Retur blir fra 14.30, sier Knut Gunnar Eide, som er sekretær i Kvitholmens venner.

Allerede i 1828 ble det foreslått et kystfyr på Hustadvika, men fyrkommisjonen ble ikke enig om det burde stå på Kvitholmen eller på Ona. I 1838 ble det gjort en befaring i området som konkluderte med at Kvitholmen var den beste løsningen.

Ifølge Wikipedia tok løytnant Arntsen, som var landets første fyrdirektør, med seg 100 mann ut til Kvitholmen for å bygge fyrstasjonen.

– Tårnet ble bygd av gråstein fra østsiden av Kvitholmen. Andre materialer ble fraktet med fartøy og føringsbåter. Til innvendig fôring gikk det med 39.000 mursteiner. Fyret sto ferdig i 1842 og ble første gang tent 1. september dette året, heter det på Wikipedia.

Dramatikk

Det gamle tårnet står der fortsatt, men i 1956 ble det bygd et 12 meter høyt betongtårn hvor det ble satt inn lykt. Fyret ble automatisert i 1990.

– På grunn av alderen til fyrstasjonen og det sjeldne materialet tårnet består av, er Kvitholmen fredet etter lov om kulturminner. Fuglelivet i området er også fredet etter lov om naturvern, heter det på Wikipedia.

For hele familien

– Søndag har vi et program tilpasset hele familien. Jonny Lyngstad skal ha en historisk gjennomgang, mens Hugo Tingvoll og Ragnhild Aas tilbyr kajakkinstruksjon. I tillegg vil Stine-Mari Aandal ta med barna og fortelle dem om livet i fjæra, sier Eide.

Det blir også salg av mat.

Venneforeningen

Kvitholmens venner ble stiftet i 2005 og har i dag cirka 100 medlemmer.

– Vi har en leieavtale med Kystverket som eier fyret. Det går mye i vedlikehold på et slikt værhardt sted, sier Eide.

I april/mat kommer brygga og landgangen ut og blir liggende til begynnelsen av september.

– Naustet er åpent for alle, og her har vi også laget en kjøkkenkrok. Man kan også telte her ute, sier Eide.

Fyrmesterboligen har åtte sengeplasser og er populær å leie.

– Når vi leier den ut, ordner vi også med skyss, sier Eide.

Kystens dag på Kvitholmen arrangeres årlig, men har nå hatt to år pandemipause. Kommer du fra Averøy og skal til Kråkholmen, kjører du over Atlanterhavsveien på riksvei 64 og fortsetter videre på fylkesvei 6070 på Vevang.