Det er Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal og kommunen som samarbeider om å arrangere friluftsskolen. I år ble tilbudet utvidet fra tidligere 2 uker til 4 uker, som del av kommunens Sommerskole. Kommunens Friskliv og Mestring har vært med som arrangører i flere år og så stiller også kommunen det flotte området på Viken gård til disposisjon.

– Samarbeidet er viktig for friluftsskolen. Friluftsrådet har mye kompetanse og utstyr til et slikt arrangement og så stiller kommunen opp med erfarne ledere og ungdomsledere som får noen uker sommerjobb. Og så sørger vi for at friluftsskolen tilpasses behovene som er i kommunen, sier Karoline Viken Kallset som har vært en av lederne disse 4 ukene.

– Det viktigste vi prøver å lære bort er turglede og respekt for naturen. Men vi har mye fri aktivitet når vi er på Viken eller ute på tur og jeg tror de lærer veldig mye av dette også, både om samarbeid og om det som lever rundt oss. Barn må gis mulighet til å være kreative og til å lage sine egne aktiviteter, dette lærer de minst like mye av som av våre voksenstyrte opplegg.

Friluftsskolen har vært fulltegnet hver uke, med 25 deltakere hver av ukene. Noen har vært med flere uker, dersom det har vært plass. Det har vært et mål å gi tilbud til flest mulig. Aktivitetene har vært basert på tradisjonelt friluftsliv. På Viken gård har det vært fisket, både med stang og med garn og teiner. Alle som ville har fått smake på både krabbe og fisk som er tilberedt i bålpanna eller primusen.

En av dagene har gruppa gått tur til Drabovatnet, der det har vært fisket med stang og badet og laget mat på primus. En annen tur har gått til Setervatnet og Kjerringvatnet som også byr på flott natur, opplevelser og mange muligheter for friluftsaktiviteter. På Viken gård er det flotte bademuligheter for alle ferdighetsnivå. Der har det blitt badet nesten hver dag. Der er det også en fin klatrejungel som speiderne har bygd og så har Idrettslaget Goma stilt utstyr for bueskyting til disposisjon. Som del av aktivitetene har det vært undervist i friluftslivstema, slik som allemannsretten, sporløs ferdsel, hvordan man kler seg og pakker sekken, fyring av bål og mye mer.

– Vi kan prate mye om påkledning i ulikt vær, men det litt overraskende regnværet på onsdag siste uka tror jeg var den mest effektive måten å lære at man bør sjekke værmeldinga og ha med seg regntøy, sier Karoline Kallset med et smil.

– Det er generelt veldig gøy å være sammen med ungene ute på tur. De får meg til å smile hver dag, sier Mayara Wiik.

– Det viktigste vi har prøvd å lære dem er å være greie med hverandre og ta vare på naturen. Og så har vi prøvd å gi dem noen «skills» de kan få bruk for på tur, for eksempel tenne bål, spikke og fiske, sier Odin Lyngvær.

– Også tror jeg de har lært en del biologi, legger han til.

Victor, Fredrick, Nora, Othilie og Bendik er med på friluftsskolen den siste uka og vi spurte de fem om hva som er det artigste med friluftsskolen?

– Bade! Vi har badet nesten hver dag. Og så er det gøy å gå på tur sammen med andre. Det er bedre å være ute enn å sitte hjemme og se på TV. Vi kommer sikkert til å dra på tur etterpå også. Og så er det gøy å grille. Men vi må stå opp tidlig da og så er det alltid så fint vær når vi hentes og må dra hjem og det er dumt. Og så hadde det vært gøy å ligge i telt.

– Hva har dere lært disse dagene?

– Vi har lært om allemannsretten, at vi kan gå på tur hvor vi vil i naturen, i utmark, ikke på innmark. Og at vi skal forlate området slik at andre synes det er fint å komme dit også, med minst mulig spor etter oss. Også har vi lært å samarbeide og være greie med hverandre.