Gå til sidens hovedinnhold

Søkertallene er klare: – Et stort steg i riktig retning for studentbyen Kristiansund

Artikkelen er over 2 år gammel

Aldri før har så mange søkt seg til studier i Kristiansund, skriver Høgskolesenteret i Kristiansund i en pressemelding. Selv om det er for tidlig å si noe om hvor mange studenter som starter i Kristiansund fra høsten av, så ligger det an til å bli en betydelig studentvekst.

– Det er et stort steg i riktig retning for studentbyen Kristiansund, skriver daglig leder Jørdan Gården i pressemeldingen.

På Høgskolesenteret i Kristiansund tilbyr Høgskolen i Molde (HiMolde), Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH) og Høgskolen på Vestlandet (HVL) høyere utdanning under samme tak i Kristiansund. Totalt er det 467 som har studier i Kristiansund på førsteprioritet, det er 150 flere søkere enn i fjor.

Deltidsstudiene utmerker seg

Høgskolesenteret gleder seg over at de ferske søkertallene tyder på at det blir et solid studentmiljø innenfor logistikk i Kristiansund; med Marin logistikk og økonomi, Petroleumslogistikk og økonomi og det helt nye studiet Bærekraftig logistikk og sirkulær økonomi.

Men det er deltidsstudiene i Kristiansund som tilbys av Høgskolen i Molde og Dronning Mauds Minnes Høgskole som utmerker seg mest i søkertallene.

– Den ferskeste tilbyderen av utdanning ved Høgskolesenteret i Kristiansund er Dronning Mauds Minnes Høgskole for barnehagelærerutdanning, landets fremste høgskole for utdanning av barnehagelærere. Med 157 søkere til barnehagelærerutdanningen i Kristiansund er det god grunn til å feire, skriver Høgskolesenteret i pressemeldingen.

– Vi ser fram til å kunne tilby denne barnehagelærerutdanningen i mange år framover i Kristiansund. For DMMH er det første gang vi satser på et permanent studietilbud utenfor Trondheim, skriver Ingar Pareliussen, prorektor ved DMMH.

Når det gjelder sykepleierstudiet i Kristiansund, har Høgskolen i Molde endret på modellen, og det med et hittil lovende resultat. Med totalt 219 søkere til studiet er det over fire søkere per studieplass på sykepleie i Kristiansund.

Ambisjon om å doble

Prosjektleder for Campus Kristiansund, Roland Mauseth, mener søkertallene til studier i nordmørsbyen lover godt for framtiden.

– Det betyr et kjempeløft på veien mot Campus Kristiansund. Ambisjonen har vært å doble antall studenter i Kristiansund fram mot åpningen av campuset i 2022, skriver Mauseth i pressemeldingen.

Les også

– Over 10.000 ansatte skal de nærmeste årene erstattes av nye, kompetente og motiverte arbeidstakere 

Les også

Campus Kristiansund: – Vi skal ikke stå med et flunkende nytt bygg uten innhold

 

Nasjonale tall

Antall søkere til lærerutdanninger og sykepleien faller, viser årets søknadstall til høyere utdanning. Nesten 300 færre enn i fjor vil bli lærer i grunnskolen eller ta lektorutdanning, og på sykepleierstudiet er nedgangen i søkere på 18 prosent.

133 færre har grunnskolelærer (1.-10. trinn) som førstevalg i år sammenlignet med i fjor, mens det er 153 færre søkere som har lektorutdanningen på førsteplass i år.

Venstres Iselin Nybø skulle gjerne sett at flere ville bli lærer for de yngste elevene i skolen.

– Det er på 1.-7. trinn i barneskolen hvor behovet for lærere er størst de neste årene, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.

14.122 har i år satt en av lærerutdanningene som førstevalg i sin søknad til høyere utdanning. Det er 135 flere enn i fjor, men økningen er det kun barnehagelærerutdanningen som står for med nær 300 flere søkere.

Etter åtte år med oppgang er det i 2019 færre som søker seg til sykepleierstudiet. Nedgangen er på over 18 prosent. Nybø mener nedgangen skyldes innføringen av karakterkrav i matematikk og norsk for å komme inn på studiet.

– Tidligere har vi gjort det samme på lærerutdanningene, og erfaringene er at søkertallene får en dupp når kravene til karakterer skjerpes, men at de ganske raskt øker igjen, sier Nybø.

Kommentarer til denne saken