(Namdalsavisa) OVERHALLA: –Dette er jo verdens fineste plass! slår Karen fast og kikker ut gjennom panoramavinduene i den luftige stua, hvor det er hele 6,5 meter under taket.

Hun er vokst opp bare et solid steinkast unna eneboligen i Skilleås, som snart er innflyttingsklar. Det unge paret gleder seg til endelig å kunne ta plass i drømmehuset sammen med barna Eline (5) og Vetle (1,5) – og familiens fuglehund.

Fra 80 til 207 kvm.

– Det blir godt med litt boltreplass. De siste årene har vi bodd på 80 kvadratmeter, sier Simen.

I løpet av de nærmeste ukene skal han og svigerfar Kjetil gjøre siste finish på prosjektet, slik at familien kan flytte inn i den 207 kvadratmeter store boligen.

Men vi skrur klokka tilbake til 2017. Da startet arbeidet med å planlegge og regulere det nye boligfeltet på Skilleås.

– Det er pappa som er grunneier her, og vi brukte litt tid på å finne tomta vi ønsket å bygge på. Jeg er vokst opp her og synes det er verdens fineste plass. Vi var enige om at vi ikke ville bo for tett på andre i et boligfelt, sier Karen mens Simen nikker bekreftende.

– Jeg er selv vokst opp på «Sletta», hvor det er kort avstand mellom husene. Jeg er veldig glad i jakt og friluftsliv, og her har vi alle muligheter rett utafor døra, sier Simen.

Men arbeidet med ny reguleringsplan på tomta tok lengre tid enn forutsett.

– Det ble litt stopp da det ble gjort funn av fornminner i området. Det kom folk fra Fylkesmannen på befaring, men vi slapp unna gravearbeid. Kommunen hjalp også til og la alt til rette, slik at vi etter hvert kunne starte med grunnarbeid på tomta, sier Simen.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe; pausen i planprosessen ga samboerparet enda bedre tid til å planlegge selve boligbygginga.

– Vi er veldig glad for at vi brukte tid på prosessen. Vi har tenkt mye og hatt veldig god hjelp av en kompis av meg, Anders Brøndbo, som er arkitekt. Han har utarbeidet tre utkast til boligen med mange bra løsninger, og så har han tilpasset dette ut fra våre ønsker om justeringer, sier Simen.

Stor egeninnsats

I mai i fjor kunne endelig grunnarbeidene på tomta starte.

– Det var snø i lufta da vi startet med sprenging og graving, minnes Simen som gjorde alt av grunn- og kloakkarbeid selv.

– Svigerfar stilte med alt av utstyr, så vi har vært veldig heldige, sier Simen.

Han jobber til daglig som tømrer og betongarbeider hos GL Bygg, og har selvsagt hatt god bruk for denne kompetansen gjennom byggeprosessen.

– I tillegg har Simen vært veldig dyktig på alt som har med planlegging og logistikk å gjøre, skryter Karen.

Hun jobber som sykepleier på sykehuset og har hatt mer enn nok med å ta seg av to små unger i byggeperioden. Simen har vært i full sving i hver ledige stund.

– Sånn sett har koronatida passet bra. Da har det ikke vært så mye annet å gjøre uansett, smiler 31-åringen som anslår å ha lagt ned minst ett årsverk i egeninnsats i prosjektet.

– Jeg har vært her 3,5 timer hver dag etter arbeid, og i tillegg brukt 12 timer både lørdager og søndager. Jeg hadde en snekker sammen med meg da råbygget ble satt opp. Ellers har vi gjort det meste selv, ved god hjelp av svigerfar og dugnadshjelp fra venner og familie. Nå har det kommet godt med at vi har stilt på dugnad for andre tidligere, sier Simen.

Under fire millioner

I sitt daglige virke som bas i GL Bygg har han opparbeidet seg god kompetanse på planlegging og arbeid med logistikk i byggeprosjekt.

– Det har vært en stor fordel. Vi har ikke hatt noen uhell så langt, verken fysisk eller psykisk. Og så har vi til og med greid å holde budsjettet, smiler Simen.

– Og hva har herligheten kostet dere?

– Totalt havner vi under fire millioner kroner, forteller overhallingen.

Da får de altså en skreddersydd bolig på 207 kvadratmeter, samt en dobbeltgarasje på 65 kvadratmeter. Huset rommer tre soverom, stue og kjøkken, tv-stue, to bad, vaskerom, bod og teknisk rom i tillegg til en romslig gang med skyvedørsgarderobe.

Ifølge Boligfiks ligger gjennomsnittsprisen for å bygge hus på ca. 28.000 kroner inkludert moms per kvadratmeter i Norge. Da tilsvarer en komplett bolig på 207 kvadratmeter en pris på omtrent 5.800.000 kroner

– Vi har vært heldige, både med billig tomt, gode bidrag fra svigerfar – som selv er snekker – og verdifull dugnadshjelp, sier paret mens minstemann Vetle sprader fornøyd rundt i stua med en lekegravemaskin i hendene.

Ønsker flere velkommen

Samboerne gleder seg til å gjøre ferdig det som gjenstår, og starte innflyttinga. Og så håper de at det er flere som tar sjansen og gjør som dem: Bygger seg hus i Overhalla-grenda.

– Det er fem ledige tomter her i nabolaget, så det er bare å sette i gang.

– Hvis dere skal gi råd til andre som tenker på å bygge selv?

– Bruk god tid i planleggingsfasen. Vi tenkte ei stund på å kjøpe et gammelt hus og pusse opp, men er glad for at det ikke ble slik. Jeg tror ikke det hadde blitt noe billigere, heller. Og tenk hvis du skal bo midt oppi en byggeplass – det er ikke å anbefale, sier Simen som skryter av lokale leverandører som har bistått med smarte løsninger.

– Vi får et smarthus, hvor det meste kan styres fra mobilen. Vi har boret i fjellet og henter vannbåren varme derfra, til både gulvvarme og varmtvann. Det er ikke så dyrt som mange kanskje tror, og vi er fornøyd med denne løsninga. Nå håper vi bare på at vi kan få fiber til grenda også, sier Simen med et smil.

– Men nå som byggeprosjektet nærmer seg slutten – hva skal du bruke all fritida til når du har satt siste spikeren i bolighuset?

– Da skal jeg ta ned litt skog rundt her, slik at vi får enda bedre utsikt. Og til sommeren skal vi bygge platting. Vi blir ikke arbeidsledige med det første, nei, sier han og ser bort på samboeren.