Vi trenger din hjelp til å gi ørnungene navn

Mating: Det blir to sulte dunnøster å mate for Baron Blå og Baronesse Barfot. Disse to, som bare veier noen titall gram foreløpig, skal vokse til fem-seks kilo før de forlater reiret en gang i sommer. Foto: Skjermdump

Mating: Det blir to sulte dunnøster å mate for Baron Blå og Baronesse Barfot. Disse to, som bare veier noen titall gram foreløpig, skal vokse til fem-seks kilo før de forlater reiret en gang i sommer. Foto: Skjermdump

Artikkelen er over 5 år gammel

To ørnunger krøp ut av egget. Nå trenger vi din hjelp til å klekke ut gode navneforslag til de små dunnøstene!

DEL

Søndag morgen 3. mai krøp den første ørnungen ut av egget, og nummer to fulgte etter mandag.

– Dette kunne ikke blitt bedre. Med to unger i reiret så blir det skikkelig action framover, sier Tidens Kravs ørneekspert og samarbeidspartner, Espen Lie Dahl.

Se havørnreiret direkte her!

Hva skal barnet hete?

Navnene på ørneparet er blitt snakkis også på Smøla.

– Og her har vi begynt å kalle den første ungen for Lille Blå allerede, selv om vi på ingen måte er en blå kommune, sier en henrykt smølaordfører Roger Osen.

Har også du forslag til navn på ørnungene, så send dem inn på e-post til redaksjonen@tk.no, og merk e-posten med Navneforslag. De beste forslagene vil bli premiert.

Femte vellykkede

Dette er 5. gang på rad at Baron Blå og Baronesse Barfot har vellykket hekking, og annethvert år har de klart å få fram to unger. Vi må bare slå fast at nok en gang viser de hvor dyktig ørnepar de er, sier Lie Dahl.

Nå vil ungene være hvite og grå, kledd i dun i tre uker.

– Deretter begynner fjærene å vokse fram slik at de blir mer og mer lik de voksne havørnene. Etter tre-fire uker kan vi dra ut for å besøke dem og ta DNA-prøver av dem, sier Lie Dahl. Det gjøres ved at det nappes noen fjær med DNA- materiale i fjærskaftet.

Gutt eller jente?

Det vil imidlertid gå lenger tid før kjønnet kan bestemmes.

– Det er vanskelig å vite hvilket kjønn ungene har. Det finner vi ut ved å foreta målinger når nebbet er utvokst. Hunnen har et høyere nebb, og hun har også kraftigere tars, altså den nederste delen av foten som ikke er fjærkledd.

10–12 uker vil det gå før de er flygedyktige og kan forlate reiret som ligger åtte meter oppe i ei kraftig furu.

Hele denne tiden vil de få brakt mat opp i reiret av foreldrene.

– Dette er også måten de får væske i seg, altså gjennom maten. Voksne ørner kan drikke i ferskvann når de bader seg, som de gjør ofte, men ungene får all væske gjennom fisk og kjøtt som de mates med, sier Lie Dahl.

Begeistret ordfører

At Tidens Krav registrerte nærmere 100.000 starter av livestreamen bare i helga, har ikke en henrykt Smøla-ordfører Roger Osen noe imot.

– Dette er kjempereklame for Smøla. Ikke bare nærbilder av ørnene, men at folk fra inn- og utland også ser den flotte naturen via slow-sendingen, tror jeg vil føre til at enda flere turister vil komme til Smøla. Dette er jo midt i blinken for oss som satser på opplevelsesturisme. Tenk bare på slike banale ting som at folk kommenterer de lyse kveldene. Dette er jo slikt vi ikke tenker over, sier Osen.

At han også er ørnenes ordfører, tar han med et stort smil.

– Vi på Smøla har et meget avslappet forhold til havørn. Disse fuglene er jo like vanlige for oss som måsene er det i Vanndamman for dere, ler han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken