Smøla må få to ferger – straks!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Næringslivet på Smøla går så det suser. Aktiviteten tar seg opp igjen etter koronakrisen. Reiselivet kommer i gang. Turister, næringstrafikk og andre reisende strømmer til og fra øya vår. Men nok en gang er det fergeproblemer som begrenser veksten og verdiskapningen.

Ferga over Edøyfjorden er livsnerven vår. Det siste året har det vært stor usikkerhet rundt dette livsviktige tilbudet. Nytt takstsystem skapte forvirring. Fortsatt vet vi ikke helt hvordan det blir. Planene utløste protester og demonstrasjoner i vinter. På Smøla jobber vi hardt, gjør det beste ut av de naturgitte forutsetningene og klager lite. Men nok ble nok i vinter. Vi protesterte med bilhornet så det ga gjenlyd helt inn til de som styrer i Oslo.

Lyspunktet har vært at det skulle komme to ferger på Edøyfjorden. Men enda en gang blir vi salderingsposten, vi som bor, lever og skaper verdier i et øysamfunn som har mange utfordringer fra før. B-ferga er fortsatt ikke på plass. Nå står turistsesongen for døra. Gjennom langhelgene er det køer og gjenstående biler. Avvisningseffekten fra dårlig fergekapasitet er ikke det reiselivet vårt trenger på toppen av koronakrisen. Det fergeavhengige næringslivet trenger virkelig ikke denne usikkerheten. Edøyfjorden er hovedpulsåra vår.

Det er bare dårlige forklaringer å få fra de ansvarlige, Møre og Romsdal fylkeskommune og FRAM. Det har vært vist til tekniske utfordringer. Men vi aner at den egentlige forklaringen er at det skal spares penger og at Smølasamfunnet skal betale.

Det kan vi ikke akseptere. Smøla næringsforening krever at B-ferga kommer på plass umiddelbart. Vi støtter fullt og helt opp om våre lokale politikere med ordføreren i spissen, som har slått i bordet overfor fylket. Vi registrerer at det kommer opp stadig nye datoer for når det skal bli to ferger på Edøyfjorden. Men det eneste akseptable svaret er: Straks!

Til helga er det pinse. Da vil vi få en forsmak på det nye norske reiselivet: Nordmenn som ferier i eget land. Smøla er attraktiv, heldigvis. Det er mange utenlandske overnattingsdøgn som skal erstattes av nordmenn med og uten bobil. Slikt blir det fergekøer av. Dette er en varslet krise. Vi har advart om dette før. Må vi virkelig samle hele Smøla til en ny protest på fergekaia for at de som styrer pengene, skal skjønne alvoret?

Det er langt til Oslo, så de får sikkert ikke med seg alt som skjer i distriktene og på Smøla, de som styrer pengesekken der nede. Men samferdselsutvalget i fylket, fylkesutvalget, fylkesordføreren og selve fylkestinget kjenner godt da til Smøla og våre utfordringer?

Nå virker det bare ikke slik. De er herved invitert til å besøke oss, alle sammen.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags