En ny smittebølge kan være i ferd med å bygge seg opp i europeiske land. Men FHI har lave skuldre.

Omikronbølgen har knapt ebbet ut før neste smittebølge banker på døra på kontinentet.

Etter en periode med fallende smitte i vinter vender pilene nå oppover igjen i en rekke land:

* I Storbritannia er smitten sjudoblet fra en bunn på rundt 32.000 tilfeller i slutten av februar til nesten 226.000 tilfeller mandag denne uka. De siste to ukene har også antall sykehusinnleggelser vært økende.

* Tyskland har hatt økende smitte siden månedsskiftet. Likevel ble nasjonale restriksjoner avviklet i helgen.

* Frankrike opplevde en stor omikronbølge i januar. Denne ebbet ut i februar, men nå er smitten økende igjen. De fleste restriksjonene i Frankrike ble avviklet 14. mars, men siden den gang har smitten økt med mer enn en tredel.

* Italia har hatt en lignende utvikling som Frankrike, med en stor omikronbølge som ebbet ut i februar. Smitten begynte å øke igjen i begynnelsen av mars.

Lave skuldre

I Norge har både smittetallene og innlagttallene vært fallende den siste tida.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener likevel at situasjonen ute i Europa ligner den i Norge. Han viser til at antall sykehusinnleggelser har vært fallende også der, selv om det nå er tegn til at nedgangen stopper opp i flere land.

Ifølge Aavitsland er FHI ikke bekymret nå.

– Den enorme omikronbølgen som feier over Europa, fører ikke til store utfordringer for sykehusene. Både utbredt immunitet i befolkningen og omikronvariantens iboende mildhet gjør at sykehusene i Europa håndterer denne bølgen greit, sier han.

– Vi følger situasjonen og vil gi nye råd og eventuelt vaksinere mer ved behov. Vi har lave skuldre nå.

Sammensatt forklaring

Internasjonalt peker eksperter på flere faktorer for å forklare at smitten nå øker igjen.

Én faktor er BA.2, en undervariant av omikron. Denne er nå i ferd med å bli dominerende. BA.2 regnes som rundt 30 prosent mer smittsom enn BA.1.

En annen forklaring er at smitteverntiltakene nå i stor grad er fjernet i landene der smitten øker. I tillegg kan vaksineeffekten ha begynt å avta.

– Fjerningen av restriksjoner har drevet spredningen av BA.2 og kan også føre til at andre varianter oppstår, sier Lawrence Young, en virolog ved University of Warwick i Storbritannia, til nyhetsbyrået AFP.

Simon Clarke, en mikrobiolog ved University of Reading i Storbritannia, påpeker at bekymringen for covid-19 i befolkningen nå ser ut til å være på sitt laveste nivå siden koronapandemiens start.

– BA.2-versjonen av omikron ser ut til å stå bak denne oppblomstringen av infeksjoner. Det viser igjen hvor raskt situasjonen kan endre seg etter hvert som viruset fortsetter å utvikle seg, sier han til Science Media Centre.

Advarsel fra WHO

Hans Kluge, europadirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), sier han er optimistisk, men på vakt når det gjelder utviklingen videre.

Ifølge ham er smitten nå økende i 18 av 53 land i den europeiske regionen.

– Det er spesielt i Storbritannia, Irland, Hellas, Kypros, Frankrike, Italia og Tyskland vi ser en økning, sa Kluge på en pressekonferanse i Moldova tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Kluge peker på BA.2 som den sannsynlige forklaringen.

Men samtidig er smitteverntiltak blitt fjernet «brutalt» fra «for mange til for få», advarer han.

(©NTB)