[Nettavisen]: Pandemien kan framstå som et tilbakelagt stadium, men det er en sannhet med store modifikasjoner.

For selv om det er lenge siden de fleste av oss tenkte på tiltak og smittetall, fortsetter pandemien å gå sin gang. Smittetallene i EU er omtrent på nivå med vinteren 2020/2021, og nå har pilene også begynt å vippe oppover.

Landet som virkelig skiller seg ut i Europa er Portugal, som de siste ukene har registrert sitt nest høyeste smittetrykk gjennom hele pandemien, og antall dødstall øker markant.

Landet har for tiden rundt 200 smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Om du ikke husker smittetrykk-tallene så godt, så er dette tall som er så høye at Norge som helhet ikke opplevde det før høsten i fjor.

Omikron-variant som kan omgå beskyttelse

Skylden for den nye oppblomstringen, gis den nye omikron-varianten BA.5. Varianten som de fleste nordmenn har blitt smittet av er BA. 1 og BA.2.

Ifølge det europeiske smitteverninstituttet ECDC sprer denne varianten seg fordi den er i stand til å omgå immunresponsen gitt fra tidligere smitte eller vaksinering, «særlig hvis denne har svekket seg over tid».

Allerede i vinter ble det klart at boostervaksinene ikke ga særlig stor beskyttelse i mer enn 3–6 måneder.

– Vi følger nå ekstra nøye med på BA. 4 og BA.5. Disse utgavene er først og fremst påvist i Sør-Afrika og spesielt BA. 4 gir smittespredning der. Men det observeres også en viss økning i tilfeller i enkelte europeiske land, særlig med BA. 5 og da spesielt i land som ikke tidligere har hatt en stor smittebølge med BA. 2, for eksempel Portugal. Også i land som tidligere har hatt en større BA. 2-bølge, øker prevalensen med BA. 5 hurtig, skrev FHI i sin siste ukesrapport.

Nabolandet til Norges virkelige feriefavoritt

Portugal er et populært ferieland i seg selv, men er samtidig nabolandet til nordmenns store feriefavoritt Spania.

Spania har nylig opphevet sine innreiserestriksjoner, og har for tiden forholdsvis lave smittetall. Det store spørsmålet er hva som skjer hvis de opplever den samme smitteutfordringen.

Nettavisen har spurt FHI-overlege Preben Aavitsland om hvordan de vurderer faren for at det vil bli nye runder med nedstengninger i Europa i sommer:

– Det har vært mye vaksinasjon og en betydelig omikron-bølge i Europa. Dette gir god beskyttelse av befolkningen mot alvorlig sykdom. Slik vi tolker våre europeiske kolleger, har de høy terskel for å anbefale nye restriktive smitteverntiltak.

De fleste land uten innreiserestriksjoner

Mens innreiserestriksjoner i en eller annen form har vært normalen i Europa har vært normalen fram til nylig, har de fleste land nå opphevet krav om koronapass.

Tirsdag ettermiddag er det bare Portugal og Frankrike av de store landene, i tillegg til Malta, som har krav om koronapass.