KBK-treneren satt lenge på huk med hendene foran ansiktet da dommeren blåste for full tid på Kristiansund stadion søndag kveld. Et sjokkert publikum hadde vært vitne til tidenes nedrykksdrama i norsk fotball. Det var bare rett og rimelig at treneren måtte ha tid for seg selv før han var i stand til å prate med andre.

For 1-1 mot Jerv var ikke bra nok. Sandefjord utlignet til 2-2 på overtid mot Haugesund. Resultatene gjør at Nordmøre står uten eliteserielag neste år.

– Ja, det har blitt lite søvn. Det er klart du tenker mye. Både på den siste kampen og alt som har skjedd tidligere i år, sier Christian Michelsen til Tidens Krav.

Onsdag var han og spillerne tilbake på stadion. Laget skal kjøre noen lystbetonte treninger til og med neste uke. Da tar spillerne ferie før det blir full rulle fra 9. januar igjen.

For Christian Michelsen og den sportslige ledelsen i KBK er det derimot ikke snakk om å ta fri før jul. Nå skal det legges en slagplan for å slå tilbake. Det er et klart mål å rykke rett opp igjen.

– Det første vi må gjøre er å sy sammen en spillerstall til neste år. En stall som skal gjøre oss i stand til å kjempe i toppen, sier Christian Michelsen.

Amin Askar og Bendik Bye er ute av troppen. Førstnevnte flytter til Østfold og er aktuell for Moss, mens Bye drar til Trondheim og velger trolig å fortsette karrieren i Ranheim. Det betyr gjensyn med begge i 1. divisjon neste år. Men da altså på motsatt banehalvdel av KBK.

Askar og Bye var begge på utgående kontrakter. Det har lenge ligget i kortene at de ikke ønsket å spille i KBK neste år. Ikke fordi de ikke hadde det bra der de var, men fordi hensynet til barn og familie veier tyngre enn egen karriere.

Amidou Diop, Andreas Hopmark, Dan Peter Ulvestad og Henrik Gjesdal er også på utgående kontrakt. Michelsen ønsker å ha med alle videre.

– 1. divisjon er en fysisk tøff liga. Vi må ha en viss andel av spillere med erfaring og fysikk, sier Michelsen.

Forventer ærlige tilbakemeldinger

Det er neppe økonomisk rom for å hente inn så mange nye spillere. For Michelsen er det viktig å få med bærebjelkene fra i år videre.

Og så vil ventelig de yngste i troppen ta nye steg. Kamper i 1. divisjon vil sannsynligvis gjøre det enklere for lokale talenter å få spilletid på førstelaget. På samme måte er det en fordel for juniorgutta og reservene på A-laget at KBK 2 neste år skal spille i 3. divisjon.

Sesongen 2022 skal selvsagt evalueres. Alle skal få sagt sitt. Michelsen forventer dønn ærlige tilbakemeldinger. For treneren er det også naturlig å evaluere jobben han selv har gjort. På samme måte må han tåle å få ris og ros av andre.

– Evaluering er en kontinuerlig prosess. Ikke bare etter sesongslutt. Vi kan alltid bli bedre. Samtidig må vi ta med oss det vi har gjort bra i år inn i neste år.

Michelsen har vært forsiktig med å unnskylde hvorfor det ble levert så dårlige resultater i første del av sesongen, men i evalueringen vil det neppe være noen stor overraskelse hvis alle skadene i forsvarsrekka blir en del av forklaringen.

– Det er selvsagt utrolig bittert at vi rykker ned på den måten vi gjør. Det går jo ikke an å være nærmere en kvalikplass enn hva vi var søndag, sier Michelsen.

Og skuffelsen blir selvsagt ikke mindre når Michelsen onsdag fikk se at Sandefjord lekte seg til 4-0 mot Kongsvinger i første kvalikkamp. Kristiansund hadde vært store favoritter mot Kongsvinger.

– Men vi skal være stolt av det vi har levert i høst. Jeg tror ikke det er mange klubber som har greid å snu skuta på samme måte som vi gjorde. Det sier noe om kraften i spillergruppa, klubben og alle våre gode støttespillere på og utenfor banen. Det er en hel region som står bak KBK. Det har vi virkelig fått kjenne på i høst. Derfor er det også så utrolig trist av vi rykker ned. Jeg er lei meg på vegne av alle som jobber hver dag for at vi skal ha et best mulig fotballag her på Nordmøre.

Offensiv trener

Michelsen håper å dra med seg positiv energi inn i neste sesong. KBK vil være en naturlig opprykkskandidat. Samtidig er treneren forberedt på mange tøffe kamper.

– Neste år vil KBK være laget alle skal slå. Vi har jo levert knallsterke resultater i Eliteserien fram til i år. 2023 vil by på en annen type utfordring.

Men treneren er topp motivert for å slå tilbake. Han har ingen planer om forlate Kristiansund. Nå skal både han og resten av KBK vise hva de er laget av.

– Jeg vet vi har sultne spillere som hver dag jobber for å bli bedre. 2023 kan bli starten på et potensielt nytt eventyr, sier en offensiv Michelsen, som vet at skuffelsen etter hvert vil slippe taket.

Og det vil alltid være sånn at den viktigste fotballkampen er den som ikke er spilt ennå.