Gå til sidens hovedinnhold

Slepet av det nederlandske lasteskipet er i gang: – Går som planlagt

Onsdag kveld ble spesialister satt om bord i lasteskipet Eemslift Hendrika.

Bergingsmannskaper har klart å få festet slepet til det nederlandske lasteskipet. Nå skal skipet slepes til Breisundet utenfor Ålesund. Det melder Kystverket klokken 22.42 onsdag kveld.

Tidligere onsdag kveld ble bergingsmannskaper firt ned i skipet fra et redningshelikopter i forbindelse med at det ble iverksatt en statlig aksjon på grunn av frykt for at skipet ville drive på land i løpet av natten.

Skipet skal nå slepes til Breisundet, som ligger mellom Hareidlandet og Gurskøy i Møre og Romsdal.

Går som planlagt

Slepet av lasteskipet Eemslift Hendrika går torsdag morgen som planlagt.

Torsdag morgen ligger skipet rundt 8 nautiske mil vest for Runde. Det tilsvarer om lag 15 kilometer.

Klokken 5.20 forteller operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til Bergens Tidende at alt går som det skal.

– Det går veldig sakte, i 2–2,5 knop, så det kommer til å ta tid før de er framme. Men alt ser veldig greit ut. Det går rette veien, og etter planen, sier Algrøy.

– Vi hadde nok mellom fire og fem timers drivetid å gå på, sier beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket.

Satte statlig aksjon

– Våre drivbanevurderinger viser at fartøyet kan få landkjenning i løpet av kvelden og natten, så vi har satt statlig aksjon. Det innebærer blant annet at vi setter folka fra Smit Salvage, som er rederiet sine spesialister, om bord i fartøyet, sa kystdirektør Einar Vik Arset til TV 2 tidligere på kvelden.

Kystverket opplyste i en pressemelding onsdag kveld at det er igangsatt mobilisering av oljevernressurser i området. Eemslift Hendrika har rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

Den nederlandske lasteskipet drev onsdag kveld direkte mot Stadlandet med en hastighet på 1,5 knop. Avstanden var 20.40 onsdag kveld om lag 10 nautiske mil til land.

Ifølge Kystverkets beregninger kunne dermed fartøyet drive i land på Stadlandet i 3.30-tiden natt til torsdag.

Deltok i aksjonen i Suezkanalen

Spesialistene ble firt ned til skipet med et redningshelikopter og var klokken 21.30 i gang med å rigge for slep både forut og akterut, slik at slepebåtene som ligger rundt skipet kan trekke det trygt mot land.

Det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage deltok også nylig under aksjonen der gigantskipet Ever Given satt fast i Suezkanalen.

Eemslift Hendrika sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg, rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund under et kraftig uvær.

I løpet av mandag ble hele mannskapet på tolv personer evakuert med redningshelikopter fra skipet.

I 23-tiden mandag mistet skipet motorkraft, og har siden da drevet mot land.

Kommentarer til denne saken