Gå til sidens hovedinnhold

Slår sammen næringsforeninger

Artikkelen er over 1 år gammel

Halsa Næringsforening og Hemne Næringsforum blir sannsynligvis slått sammen. – Vi blir større og sterkere, sier Mari Westad i Halsa Næringsforening.

Fra 1. januar 2020 blir Halsa, Hemne og litt av Snillfjord nye Heim kommune. I den forbindelse pågår det mange prosesser med både sammenslåinger og tilpasninger av næringsliv, lag og organisasjoner.

Tirsdag 14. mai holder Halsa Næringsforening og Hemne Næringsforum årsmøter hvor vedtak om sammenslåing står på dagsorden.

Det skriver de to næringsforeningene i en pressemelding.

– Forslaget om å slå sammen næringsforumet og næringsforeninga var tatt opp som sak i de to styrene allerede før min tid, så dette er ikke en reaktiv handling, men har vært en prosess, sier daglig leder i Halsa Næringsforening, Mari Westad.

Involvering og informering har vært en viktig del av prosessen, og har blitt gjennomført i form av digitale spørreundersøkelser og samtaler med medlemsbedriftene. Sammenslåing har blitt tatt opp i flere anledninger, både på medlemsmøter, nettverkstreff og på julemiddagen, hvor medlemsbedriftene ble delt opp i grupper hvor de diskuterte fordeler og ulemper ved sammenslåing.

Vinner på samarbeid

Det har vært bred enighet om at sammenslåing er det beste alternativet, og at næringslivet vinner på å bli større, samarbeide og ikke minst vite av hverandre.

– Vi har også vært aktive på sosiale medier, slik at medlemmer og andre interesserte kan ta del i arbeidshverdagen vår. Dette har blitt oppfattet som positivt, spesielt blant de yngre medlemmene, som for eksempel Milleniums-generasjonen. Vi har sett en økning i antall unge gründere som tar kontakt, noe som er artig, sier Westad.

Mai 2018 hadde styrene i Halsa Næringsforening og Hemne Næringsforum sitt første felles styremøte, for å dyppe tåa i vannet og bli bedre kjent over en lunsj og bedriftsbesøk på Wacker Holla. Etter den tid har styrene møttes jevnlig, i tillegg har forening og forum arrangert flere felles medlemsmøter, kurs og aktiviteter for medlemsbedriftene. Bro- og nettverksbygging på tvers av kommunegrensene har vært viktig i denne perioden.

Venter utmeldinger

Prosessen og arbeidet har ifølge aktørene vært ryddig og fint, og både Westad og Tora Vaagan Hofset, prosjektleder for Hemne Næringsforum, føler seg heldige som har to faglig sterke og positive styrer i ryggen.

– Både jeg og Tora gjør en del parallelle arbeidsoppgaver. Ved sammenslåing kan vi delegere og derfor effektivisere arbeidsoppgavene, og øke aktivitet og attraktivitet, noe som forhåpentligvis gjenspeiles i tilflytning og økt internhandel over tid. Vi får også et sterkere talerør med større påvirkningskraft i næringspolitiske saker. Noen kulturforskjeller er det og medlemskontingenten er forskjellig, så vi må påregne at noen medlemsbedrifter muligens melder seg ut av foreningen, men da er det viktig å huske på at vi er inn i en overgangsfase og at det vil stabilisere seg igjen over tid. Jeg tror og mener at både Halsa og Hemne vinner på å få en større forening, sier Westad.

Det beste

Skulle det bli vedtak om sammenslåing skal Halsa Næringsforening og Hemne Næringsforum ta med seg det beste fra de to foreningene.

– Det er ingen vits i å slutte med noe som fungerer. Halsa har blant annet delt inn medlemmene sine i bransjenettverk, mens Hemne har storbedriftsforum. Kartleggingen har også vist at det er ønske og behov for gründerforum og delingskontor, noe den nye foreningen ønsker å ta tak i. Forslag til nye vedtekter og medlemskontingent blir send ut til medlemmene en uke før årsmøtet. For Halsa skal årsmøte holdes på Valsøya, mens Hemne sitt årsmøte holdes på Hotell Koselig, sier Westad i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken