Gå til sidens hovedinnhold

Slapp nyhet på Smøla: Øker tilskuddet til to millioner

Regjeringa ga i statsbudsjettet for 2021 for første gang statstilskudd til Kystpilegrimsleia. I statsbudsjettet for 2022 økes tilskuddet fra én til to millioner kroner. Økningen legger – ifølge en pressemelding underskrevet av Vetle Wang Soleim (H), Harry Valderhaug (KrF) og Lena Landsverk Sande (V) – til rette for å etablere faste regionale pilegrimssenter og økt aktivitet langs Kystpilegrimsleia fra Eigersund til Trondheim.

Ifølge pressemeldingen ble denne nyheten fredag formiddag presentert på kystpilegrimskonferansen på Smøla.

Prosjektleder Audhild Mork i Kystpilegrimsleia for Møre og Romsdal og Trøndelag (ved Smøla pilegrimssenter, med base på Edøya) er glad for støtten som gir mulighet til å øke innsatsen fram mot varig, fullfinansiert drift. Bakgrunnen for dette er Nasjonalt pilegrimssenter (NPS) sin Langtidsplan for pilegrimssatsing i Norge, «Veien fram mot 2027», som ble godkjent av Kulturdepartementet høsten 2019.

Les også

Deltakere fra hele landet til Smøla

Tydelig vekt

– Denne planen legger tydelig vekt på etablering av Kystpilegrimsleia fra Eigersund til Trondheim med fire regionale senter, sier Lena Landsverk Sande i pressemeldingen.

De fire sentrene langs kystpilegrimsleia - det ene på Edøya på Smøla - har allerede fått delfinansiering fra fylkeskommunene og vertskommunene. For å legge til rette for videre arbeid har Regjeringa fått på plass statlig delfinansiering, og øker nå de statlige tilskuddsmidlene ytterligere ved å sette av to millioner kroner på statsbudsjettet for 2022.

Les også

Pilegrimsvandring gjennom Nordmøre

– Med dette legges det til rette for pilegrimstrafikken, og for Nidaros domkirke sine restaureringsarbeid for å styrke regionale pilegrimssentre, sier smølværing og stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim i pressemeldingen.

– Denne satsinga gir en unik sjanse for flere til å glede seg over den historiske reisen langs kysten, sier Harry Valderhaug.

Regjeringspartia vil, ifølge pressemeldingen, holde trykket oppe på kystpilegrimsleia, slik at langtidsplanen kan fullføres og prosjektet kan gå over i varig drift, med permanente heltidsstillinger på Edøya, Avaldsnes i Bergen og Selje.

Les også

Avslører mer om Edøyskipet: – Dette betyr mye for oppbyggingen av kystpilegrimsenteret, for Smøla og hele Nordmøre

Kommentarer til denne saken