Skolene i Kristiansund

Barn fra vestre bydel kan få tilbud om en mer moderne skole og en sikrere skolevei ved å få tilgang til Innlandet skole, mener Asbjørn Jordahl.

Barn fra vestre bydel kan få tilbud om en mer moderne skole og en sikrere skolevei ved å få tilgang til Innlandet skole, mener Asbjørn Jordahl.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en rekke kommuner synker tallet på elever i grunnskolen. Der skjer også i Kristiansund. Men at barnetallet skal reduseres med 305 barn innen 2025, slik Statistisk Sentralbyrå mener, er det all grunn til å betvile. Byrået har tidligere bommet kraftig i sin trendfremskrivning av folketall. Men at det blir færre elever i byens skoler i årene fremover, må man likevel akseptere.

I Kristiansund kommune vil administrasjonen møte denne elevreduksjonen og dermed reduserte overføringer fra staten, med å bygge to nye skoler. De har regnet seg frem til at en omstrukturering ved å bygge nye skoler og legge ned nåværende skoler er økonomisk riktig. I et intervju i avisa blir det listet opp en del besparelser i driftskostnadene. De er ikke imponerende store, og sammenlignet med kapitalkostnadene for to nye skoler, er det bare småpenger. To nye skoler vil komme til å koste et sted mellom en halv og en hel milliard. Røft regnet kan dette bli en årlig utgift for kommunen i størrelsesorden mellom 50 og 100 millioner kroner, avhengig av renteutviklingen og hvor mye kommunen vil lure seg selv når det gjelder renter og avdrag.

Raser mot budsjettforslag i Kristiansund: – Det er hjerteskjærende

Småbarnsmor Linn (31) om kuttforslag: – Tryggheten til barna våre blir truet gang på gang

Ap vil lytte til innbyggerne: – Men det blir uansett råtøft

At kommunen må gjøre noe, er innlysende. Det første er å innse at kommunens skolebygg er i tolerabel stand for bruk i mange år fremover. Så bør man i all anstendighet slutte med det intense arbeidet administrasjonen legger for dagen for å legge ned Innlandet skole. Alle vet at barnetallet er redusert noen år, men alle burde også vite at det foreligger aktuelle planer om 50 nye boliger i området kalt Port Arthur. Det foreligger et boligområde i Jutvika med 80 leiligheter. Det er godkjent et boligprosjekt i Sjursvika (Øverlandbrygga) med 30 leiligheter og det foreligger ønsker om ca 16 flere boliger langs Sjursvikveien, og det finnes ønsker om å se nærmere på enkelte brygger og det er alltid ønsker om visse fortetninger i gamle boligområder.

Det er foreløpig konkrete planer for bygging av om lag 175 nye leiligheter på Innlandet og mer kan det komme i denne populære bydelen, kanskje den mest populære i Kristiansund. Antallet boliger har økt jevnt og trutt siden Sørsundbrua ble tatt i bruk i 1963. Og tallene på nye leiligheter jeg har vist til forteller at veksten fortsetter.

Men ingen kan garantere at skolens kapasitet kan utnyttes fullt ut hvert eneste år for alle klassetrinn. Men det kan avhjelpes ved å gi barn fra vestre bydel tilbud om en mer moderne skole og en sikrere skolevei ved å få tilgang til Innlandet skole.

I andre enden av Allanengen skole må man sørge for å fylle Gomalandet skole og Dalabrekka skole slik at all tilbakegangen i denne delen av kommunen kan konsentreres om Allanengen skole der de to øverste etasjene kan tas ut av bruk og får rollen som en kapasitetsbuffer i det viktige arbeidet med å utnytte de gode skoleressursene kommunen har.

For denne delen av kommunen kan man møte den prognoserte nedgangen i barnetallet ved ikke å bygge en ny skole, men redusere kapasiteten på kommunens eldste skolebygg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken