Det gror godt i quizmiljøet på Nordmøre – også på ungdomsskolene. Klassequizen er NRKs årlige kunnskapskonkurranse, der utfordres 10. klassinger landet rundt til å måle intellektuelle krefter.

Til å begynne med var det 536 ungdomsskoleklasser landet rundt som kjempet om tittelen: «Norges smarteste tiendeklassinger», 34 av disse var i Møre og Romsdal. Nå har klinten blitt skilt fra hveten, og Møre og Romsdal står igjen med fire fylkesfinalister.

De fire finalistene kommer fra ungdomsskolene: Surnadal, Nordlandet, Atlanten og Vatne, og skal kjempe om to landsfinaleplasser – Nordmøre er med andre ord garantert minst én plass i finalen.

I tillegg til finaleplass, får de to beste 10. klassene 5.000 kroner hver til klassekassa.

Popquiz

Programmet har vært på skjermen – i ett eller annet format – siden 2010. Det startet ut som «NRK Sørlandet Klassequiz», men grunnet stor popularitet vokste konkurransen seg raskt til å inkludere skoleklasser utenfor Sørlandets grenser.

Skulle en av nordmørsskolene stikke av med 1. plassen, vil det ikke være første gang. Halsa barne- og ungdomsskole gikk nemlig helt til topps i 2013/14.

Men før den tid, må ungdomsskolene gjennom den nevnte fylkesfinalen. Denne deles opp i to, og sendes på radiokanalen P1, 13. og 14. mars.

De to skolene som tar seg videre derfra, må belage seg på en tur til Tigerstaden, hvor landsfinalen skal spilles inn. Landsfinalen vises på NRK1, og sendes over fem lørdager i april og mai. Programleder for finalen er Selda Ekiz – en rolle hun har ikledd de siste fem årene.