Sjøbruksmuseet jubilerer

Bøfjorden Sjøbruksmuseum har i snitt hatt over 50 søndagsbesøkende i 25 år.

Bøfjorden Sjøbruksmuseum har i snitt hatt over 50 søndagsbesøkende i 25 år. Foto:

Over 20.000 besøkende - det skal feires!

DEL

Med over 20.000 besøkende på sjøbruksmuseets sommersøndager siden oppstarten i 1995, har Bøfjorden Historielag en særdeles god grunn til å feire 25-årsjubileum.

Det skjer 13. september på kulturminnedagen søndag - «med fargerike tilbakeblikk», melder leder av historielaget, Bernt Bøe.

– Da bøfjordingene reiste sitt nye grendahus i 1994, ble det gamle ungdomshuset Bygdevangen ledig. Dermed slo mannskoret i bygda til, stiftet Bøfjorden Historielag på en av sine øvingskvelder og fikk overta Bygdevangen for å gjøre huset til sjøbruksmuseum.

Godt besøkt

Bygdefolket skaffet straks mye fiske-og skipsutstyr, opplyser Bøe og forteller videre at i stedet for å lage en samling med «døde gjenstander», satset historielaget fra første stund på å skape et levende museumsmiljø - med kaffe og program hver sommersøndag.

Sammen med sundbåten «Framnæs» har historielaget arrangert årlige fjorddager.

Sammen med sundbåten «Framnæs» har historielaget arrangert årlige fjorddager. Foto:

– Således har Bøfjorden Sjøbruksmuseum til nå hatt bortimot 400 temasøndagar - alltid med lokalhistorisk program. Besøket har vært godt - i gjennomsnitt mellom 50 og 60. Det tilsvarer innpå 20 prosent av folketallet i bygda. Totalt har et publikum på over 20.000 besøkt museet disse søndagene, sier Bøe.

Glimt fra 25 aktive år

Lerretet gir søndag varierte glimt fra temadagene - med både humor og historikk, lover historielagets leder.

– En viser også andre deler av arbeidet som etter statuttene skal «ta vare på og gjera levande» tradisjon og levd liv, ikke minst fra sjøbygdene.

Det gjelder Bøfjord-helger, Fjorddager, turer, årbøker, eventyr, dialekthefte og andre publikasjoner, ansvar for konserter og kabareter, utdeling av den årlige Trollbakkprisen, eierskap og drift av kirkebåten «Hjelmkonnå», undervisningsopplegg for skoleelever og en god del andre tiltak.

– Markering av driften passer godt på kulturminnedagen- som også er sesongslutt med trekning av årets sommerutlodning på Bøfjorden Sjøbruksmuseum, avslutter Bøe.

Bøfjorden Mannskor startet laget og har vært dyktige pådrivere i arbeidet.

Bøfjorden Mannskor startet laget og har vært dyktige pådrivere i arbeidet. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken