Tyskland ble nummer to mens Ukraina tok bronsen. – Uten den skytingen til Marte, hadde dette aldri gått, sa NRKs ekspertkommentator Ola Lunde.

– Dette er helt fantastisk. Jeg var så nervøs før start, men det gjorde det bare enda bedre da jeg fikk ned blinkene, sa hun etter at Norge forsvarte tittelen fra mesterskapet i fjor.

- Det var krig fra start til mål

Synnøve Solemdal medga overfor NTB at hun var veldig spent før løpet:

– Det var krig fra start. Det var ski og staver over alt, men jeg gjorde hva jeg kunne.

Hun har godt gjennom løypa i hodet de siste døgnene, og det hjalp: – Men det hjalp ikke på nervene med en rufsete innskyting, medga Solemdal, som skryter uhemmet av Olsbu Røiseland som leverte et strålende løp.

Olsbu Røiseland overtok føringen etter sin ståendeserie. Vertsnasjonen Italia ganske ledet lenge, men sprakk helt på den tredje stående skytingen og forsvant langt ned i køen.

Samtidig overtok Polen overraskende ledelsen. Polakkene forsvant ut av medaljekampen på siste etappe.

Norge var favoritt før start etter seirer på alle de fire stafettene i verdenscupen denne vinteren og innfridde favorittstemplet i Anterselva lørdag.

Ekstraskudd

Solemdal trengte ett ekstraskudd for å få ned sine ti blinker på første etappe. Hun gjorde en god jobb, og det var vel 40 sekunder opp til lederen Italia ved veksling.

– Jeg skal innrømme at jeg var litt nervøs før siste skyting. Det er tøft i løypa her. Det er nesten så man vil legge seg ned og ta en pause i livet mot slutten, sa Solemdal til NRK.

30-åringen som representerer Tingvoll Idrettslag debuterte i verdenscupen i skiskyting i 2008/09-sesongen, og har tatt verdenscuppoeng hver sesong siden da.

Ingrid Landmark Tandrevold fulgte opp med å få ned alle sine ti blinker, men hun trengte to ekstraskudd.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd selv om jeg fikk «litt skjelven» på stående, sa Tandrevold til NRK.

Tøft

Eckhoff hadde en tung liggende serie der hun brukte flere ekstraskudd for å rense de fem blinkene ned. Det ble enda tråere i stående der det til slutt ble ekstrarunde på Eckhoff. VM har ikke vært bra for henne. Lørdag slet hun svært tungt på standplass, men gikk bra i sporet.

– Jeg er skikkelig skuffet på egne vegne. Jeg fikk helt skjelven, og dette var en dårlig etappe av meg. Det er kult at Marte klarte det, sa Eckhoff til NRK.

Mesterskapet avsluttes søndag med en fellesstart over 12,5 kilometer for jentene.