Sjakk-sjokk fra Henrik

Henrik Øie Løbersli fotografert under Politiken Cup i Helsingør tidligere i sommer. Foto: ESPEN HALTVIK BAKKE, KSK

Henrik Øie Løbersli fotografert under Politiken Cup i Helsingør tidligere i sommer. Foto: ESPEN HALTVIK BAKKE, KSK

Artikkelen er over 4 år gammel

Kristiansund kan være i ferd med å få en ny toppspiller i sjakk.

DEL

Henrik Øie Løbersli (18), til daglig sisteårselev ved sjakklinja på Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum, tok sist uke 5 poeng i Wien Chess Open med en ratingprestasjon på 2.274. Det nærmer seg såkalt FM-nivå (Fide Master), noe man i hjemklubben Kristiansund SK ikke har sett maken til av lokale spillere siden Torger Strand og Brede Kvisvik spilte for klubben.

– Det gikk bra. Det var egentlig få parti der jeg sto dårligere enn motstanderen. Det var oftere motsatt, at jeg burde vunnet, men så endte det remis, sier 18-åringen.

Forlot gutterommet

Henrik var bare 15 år da han i 2013 bestemte seg for å forlate gutterommet i Balders vei for å bli sjakkelev under GM (stormester) Simen Agdestein på NTG. Allerede da hadde han hevdet seg godt i aldersbestemte klasser, men uten å klatre helt til topps nasjonalt.

Nivået blant norske sjakkungdommer som nå følger i Magnus Carlsens fotspor, er nemlig skyhøyt. Fra dette skoleåret er alle de mest talentfulle samlet under Agdesteins vinger på NTG, der også Magnus har vært elev.

Tenåringer som IM (internasjonal mester) Aryan Tari (2510), IM Johan Salomon (2439), IM Kristian Stuvik Holm (2418), FM Johan-Sebastian Christiansen (2416), FM Lars Oskar Hauge (2411) og FM Sebastian Mihajlov (2309) tilhører en gyllen sjakkgenerasjon der flere spås å sikre seg stormestertittelen før de fyller 20.

Litt i skyggen av de allerede tungt medieomtalte skolekameratene har kristiansunderen jobbet jevnt og trutt over brikkene. Man fikk et forvarsel da han i 2013 tok en andreplass i NM for ungdom og kvalifiserte seg for nordisk mesterskap.

Siden har han hatt jevn framgang, før det store bykset altså kom under den ærverdige takhvelvingen i Wien rådhus sist uke.

Stort byks i rating

18-åringen med en rating på 2.028 hadde bare to tap på de ni rundene i den tøffe turneringen og slo eller spilte remis mot sju spillere som alle var ratet 110–290 poeng høyere enn ham. Han vil nå gjøre et oppsiktsvekkende stort byks på det internasjonale sjakkforbundets rating, til godt over 2.100 poeng. Men skal Henrik sikre seg en rating som kvalifiserer til en mestertittel, må han først prestere på like høyt nivå i flere turneringer.

– Jeg vet nå at jeg har dette nivået inne, men det vil nok ta noe tid før jeg presterer jevnt like høyt, tror Henrik.

– Hva sa Simen?

– Han syntes det var bra, men var heller ikke så overrasket. En gang måtte jo framgangen komme.

På NTG legger unggutten mye arbeid i å analysere sine egne partier.

Arbeidsmåten har kristiansunderen fra den svenske IM Axel Smith, tidligere instruktør i Kristiansund sjakklubb. Smith ga i 2013 ut en lærebok som vant en internasjonal kåring som årets beste. I boken, som for øvrig beskriver en rekke partier og erfaringer fra tiden i Kristiansund, slår han et slag for at sjakkspillere hele tiden må kartlegge egne feil og svakheter og jobbe målbevisst for å bli kvitt dem.

Mer profesjonell

Henrik sier NTG og Agdestein har bidratt med å gjøre ham mer profesjonell i sin tilnærming til sjakken, særlig når det gjelder forberedelser og studier på egen hånd.

– Hva er målet ditt?

– Jeg har ingen annen målsetting enn å bli bedre i sjakk.

– Ikke en mestertittel i løpet av skoleåret?

– Ikke i løpet av året, men jo, jeg vil bli mester en gang, ja, vedgår Henrik.

Sisteårselevens neste eksamen er VM for ungdom i Hellas i oktober.

– Og når skolen er ferdig?

– Litt usikker. Kanskje det blir militæret.

– Får du spilt sjakk der da?

– Det spørs!

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags