Hvem kan vinne NM-pokalene?

SJAKKSPIRER: Tina Elise Sevaldsen (fra venstre), Johannes Tylden, Jonas Gils, Viljar Berg Skeide, Jacob H. Jacobsen og Ferdinand Hermundsli sammen med Roger Hojem (bak). Foto: TRYGVE S. JOAKIMSEN

SJAKKSPIRER: Tina Elise Sevaldsen (fra venstre), Johannes Tylden, Jonas Gils, Viljar Berg Skeide, Jacob H. Jacobsen og Ferdinand Hermundsli sammen med Roger Hojem (bak). Foto: TRYGVE S. JOAKIMSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Moss (barn) og Stavanger (junior) er sterkest på papiret, mens det kan bli jevnt i ungdomsklassen i helgens NM for ungdomslag. Barna fra Kristiansund SK er med mest for å lære.

DEL

– Sjakk er kjempegøy. Man blir dødssmart av sjakk, fastslår Tina Elise Sevaldsen overfor Tidens Krav.

Hun debuterer på et av Kristiansund to barnelag bestående av ferske, men ivrige sjakkspillere. De er med hovedsakelig for å lære og ha det gøy med sjakk under norgesmesterskapet i sjakk for ungdomslag på Rica Hotell i Kristiansund..

Barneklassen

Favoritt i klassen er Moss som stiller med et jevnt og meget sterkt lag, selv med tre spillere født så seint som i 2003. De gikk hen og vant sin ratingklasse i NM for seniorlag i Fagernes i høst. Andre kandidater til pallen kan være Tromsø, Stavanger, Nordstrand og Ole Valakers fremadstormende disipler i Søråshøgda.

Ungdomsklassen

Nordstrands to beste barneklassespillere - Andreas Tryggestad og Daniel Nordquelle - er denne gang påmeldt i ungdomsklassen, der begge bidrar til å dra lagets ratingsnitt opp til ledende 1639. Andreas (1815) på førstebord er nå inne på FIDE-listen over verdens 100 beste spillere under 12 år.

Men både Bergens (1622) anført av Sondre Merkesvik (2000), SK 1911 (1580) og Stavanger (1577) befinner seg så tett på at det meste kan skje. Det kan fort bli (u)jevnheter i mannskapet som blir avgjørende for poengscoren og dermed rekkefølgen til slutt. Det er slik ikke godt å si hvem som er nærmest til å utfordre Nordstrand fire mot fire, bord for bord.

Kristiansund SK stiller med to ungdomslag i NM-turneringen. Begge må nok ta sikte på å bite fra seg på nedre halvdel av resultatlisten.

Juniorklassen

Stavanger White juniors kommer til Norgesmesterskapet med en norsk snittrating på 2130! FM Lasse Ø Løvik (2309) er påmeldt på førstebord. Det sier sitt om nivået at den "svakest" ratede spilleren på laget har en elo på 1984, og da har også Stavanger-laget fem deltagere å spille på.

Bak der ligger Bergens 1 (1980) og jentedominerte Tromsø (1929) i et eget skikt som til slutt kan utgjøre seierspallen. Samtidig er det ingen sjakkpartier som avgjøres av ratingen. De avgjøres på brettet. Det er ikke veldig langt ned til de neste lagene på listen, og det kan fort skje overraskelser, for eksempel fra trønderlagene Elefantene eller Trondheim SK.

Vertslaget Kristiansund SK stiller med NTG-eleven Henrik Øie Løbersli (1897) på førstebord. Han ble toer i NM for barn og unge i høst, og laget har også spillere nedover på bordene som kan være gode når det gjelder. Audun Hoem (1562) vant klasse 3 i Landsturneringen i fjor.

Artikkeltags