Har stor tro på sjakkbrødrene

Sjakksøsken: Audun Hoem (til venstre) og Øyvind Hoem Vaseng får politisk støtte under helgens NM for ungdomslag i Kristiansund.. Storesøster, varaordfører Line Hatmosø Hoem (Ap) sto for åpningen av norgesmesterskapet.

Sjakksøsken: Audun Hoem (til venstre) og Øyvind Hoem Vaseng får politisk støtte under helgens NM for ungdomslag i Kristiansund.. Storesøster, varaordfører Line Hatmosø Hoem (Ap) sto for åpningen av norgesmesterskapet.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Varaordfører Line Hatmosø Hoem har stor tro på lillebrødrene Audun og Øyvind i helgens sjakk-NM for ungdomslag.

DEL

Det var nesten en selvfølge å takke ja til invitasjonen da Kristiansund sjakklubb spurte om varaordføreren kunne kaste glans over arrangementet med å stå for den formelle åpningen i ettermiddag. Line kommer nemlig fra en sjakkfamilie.

- Pappa Sverre lærte oss alle å spille sjakk, men jeg var nok litt utålmodig. Kanskje var jeg ikke så god heller, ler hun.

Hun ga seg såpass tidlig at lillebrødrene aldri rakk å banke henne. Brødrene er nemlig to stayere ved sjakkbrettet, og kjent for å overraske. Mens Øyvind vant klasse 3 i Landsturneringen i Sandefjord 2012, fulgte Audun opp med å ta den samme klasseseieren i Lillehammer i 2013. Pappa Sverre er også en habil sjakkspiller som pleier å delta i Landsturneringen, men på et litt mer bedagelig nivå enn sønnene.

- Jeg tror de har mulighet til å komme på pallen, sier Line, mens Øyvind er litt mer betenkt. Det er skyhøyt nivå i juniorklassen, og mange lag er vesentlig høyere ratet enn kristiansunderne.

I sin åpningstale mintes sjakklubbens Roger Hojem NM i Kristiansund i 2001, da en liten kar på 10 år satt og dinglet med beina på en stol. Han var så god at han fikk stille i juniorklassen. Guttungen het Magnus Carlsen. 10 år senere kom han tilbake til Kristiansund for å møte blant andre Vishy Anand i en toppturnering. Allerede da var Magnus verdens beste sjakkspiller, noe han senere beviste i Chennai.

Hojem håpet at sjakkfeberen Magnus har skapt med VM-seieren får riktig mange til å ønske å bli like god.

Varaordføreren fikk æren å feste plaketten på sjakkbrettet som viser at NM for ungdomslag i Kristiansund er den foreløpige siste etappen på OL-stafetten som skal ende opp i Tromsø i august. Der arrangeres det største idrettsarrangementet i Norge noensinne, sjakk-OL for lag med 2000 deltagere fra 170 nasjoner.

Som en slags sjakkens svar på OL-fakkelen går nå sjakkbrettet videre ut på vandring i ulike turneringer i sjakk-Norge før det ender opp i Tromsø.

Artikkeltags