Gå til sidens hovedinnhold

For stor påkjenning

Artikkelen er over 21 år gammel

Fiskeørnen døde etter den strabasiøse ferden Fiskeørnen som kom inn til Kristiansund fra Nordsjøen onsdag formiddag døde natt til torsdag.

Etter den lange og harde ferden ut til Nordsjøen og "Safe Britannia" ble den utslitte fiskeørnen tatt med til Kristiansund. Fugleinteressert Øyvind Gjeldnes tok med seg fuglen hjem for å gi den mat og få den på vingene så fort som mulig.

Så lyst ut
Vel hjemme med ørnen fôret Gjeldnes den med fersk laks, og det virket som om fiskeørnen hadde god appetitt. Den både spiste og drakk godt, så det så lyst ut en periode. Utover kvelden ble den derimot veldig slapp. Ikke tok den til seg mer mat og den ble helt slapp i vingene.

- Den ble bare sittende å sture samtidig som den bare ble slappere og slappere, forteller Øyvind Gjeldnes.

Neste morgen fant Gjeldnes fiskeørnen livløs.

- Det så veldig bra ut i starten, men det gikk ikke slik jeg hadde håpet og trodd. Hva som kan være årsaken er det vanskelig å si noe om, men det kan være at den har vært gjennom en så stor påkjenning at det har skadet indre organer, forteller Gjeldnes.

Dårlig utgangspunkt
Ørnen var bare litt over 800 gram og skulle egentlig ha vært mellom 1.300 og 1.400 gram etter idealvekten sin. Det betyr at den manglet godt over en tredjedel av passende vekt. Når et dyr blir så redusert, er det stor fare for at det kan gå galt slik det gjorde i dette tilfellet.

- Den hadde et veldig dårlig utgangspunkt fra starten av, men jeg hadde håpet at det skulle gå bedre enn dette når det gikk så bra i starten, sier Gjeldnes.

Nå vil ørnen bli sendt inn til offentlig godkjenning slik at den kan stoppes ut. Hva som gjøres fremover er det naturforvaltningen som tar seg av.