Helse Midt-Norge har satt av nærmere 100 millioner kroner for å kutte ventelistene ved sykehusene i regionen før innføringsfasen av Helseplattformen.
Det arbeides nå for å utnytte all tilgjengelig kapasitet i egne helseforetak og hos private som har avtale med Helse Midt-Norge. Ifølge en pressemelding fra HMN vil flere hundre pasienter dra nytte av tiltakene som nå gjøres.
Hva er Helseplattformen?
Helseplattformen er en ny samhandlingsløsning for hele helsetjenesten i Midt-Norge. Målet er «én innbygger, én journal".
Det er et stort, felles prosjekt og et selskap som først var eid av Helse Midt-Norge og Trondheim kommune. De kommunene som har signert Tjenesteavtalen er medeiere, de andre kjøper aksjer etter hvert som de signerer avtalen.
Alle kommunene i Trøndelag og Møre og Romsdal har sagt ja til å se på løsningen . 7 kommuner har tatt det i bruk, 16 kommuner har endelig vedtatt innføring, 23 kommuner har begynt forberedende aktivitet, 15 kommuner planlegger politisk vedtak i 2023 og fem kommuner har ikke tidfestet når de skal ha politisk behandling. (Giske, Inderøy, Steinkjer, Snåsa og Leka).
Målet er å samle alle pasientjournaler i ett system.
Teknologien baserer seg på teknologi fra amerikanske Epic Systems. I tillegg er mange mindre selskap med som underleverandører, både norske og internasjonale.
Systemet koster flere milliarder. 70 prosent dekkes av staten gjennom Helseforetakene, 30 prosent dekkes av kommunene.
40 000 ansatte i det midtnorske helsevesenet skal over til å jobbe med Helseplattformen.
Alle innbyggerne i Trøndelag og Møre og Romsdal kommer til å merke endringer, det vil si 720 000 innbyggere. Innbyggerne skal få oversikt gjennom pasientportalen «HelsaMi».
Justert tidslinje
Mai 2022: Trondheim kommune samt et fastlegekontor i Trondheim tok i bruk løsningen
12. november 2022: St. Olavs innførte systemet, etter at innføringen ble utsatt fra april. Det samme gjorde seks kommuner på Fosen og i Fjellregionen.
29. april 2023: Helse Møre og Romsdal skulle etter planen innføre Helseplattformen. Dette er utsatt, sannsynligvis i ett år. Ålesund kommune innfører Helseplattformen som planlagt 29. april.
4. november 2023: Kristiansund, Hustadvika, Rindal, Molde, Vestnes, Rauma, Aukra, Fjord og Sula.
September 2024: Aure, Averøy, Gjemnes, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll
Planen er at fastlegene også skal bruke Helseplattformen.
Foreløpig vet ingen når eller om det kommer til å skje, etter at det flere funksjoner utbedres etter at Øya legesenter i Trondheim tok legemodulen av Helseplattformen i bruk i mai.
Det kommer et nytt innføringsløp for legekontorene i løpet av våren.
Kommunale fastleger får systemet fra kommunen, mens private fastleger tar selv avgjørelsen om de ønsker å ta systemet i bruk.
Det er satt av 40 millioner kroner til ekstraordinære kjøp fra private i år og 30 millioner kroner neste år, skriver HMN. Redusert aktivitet fører også til reduksjon i aktivtetsbaserte inntekter og skal gjøre at helseforetakene får styrket sin økonomi.
Helse Møre og Romsdal prioritert i april neste år
HMN blir førstemann som skal ta i bruk Helseplattformen. De ekstraordinære kjøpene og tilgjengelig kapasitet hos private leverandører og avtalespesialister rettes slik at St. Olavs hospital blir prioritert i første fase (november og desember). Deretter blir Helse Nord-Trøndelag (februar) og Helse Møre og Romsdal (april) prioritert forløpende når Helseplattformen blir rullet ut.
Selv om sykehusene nå forbereder seg på å ta i bruk Helseplattformen, er det forventet at aktiviteten vil gå noe ned ved oppstart, sier fagdirektør Björn Gustafsson i Helse Midt-Norge RHF i pressemeldingen.
– Midt-Norge har landets korteste ventetider og i samarbeid med helseforetakene våre skal vi sørge for å skjerme pasientene og unngå økte ventelister og fristbrudd i den krevende perioden vi nå går inn i. Flere hundre pasienter innen flere fagområder kommer til å få raskere tilgang til nødvendig helsehjelp enn om disse ekstraordinære tiltakene ikke var iverksatt, sier Gustafsson.
I noen grad vil det også bli gjort klinikkvise avtaler mellom helseforetakene om at de andre kan bidra når et av foretakene gjennomfører utrulling av Helseplattformen, står det i pressemeldingen.
Innføring av Helseplattformen utsettes også på Nordmøre: – Det vil bli ekstrakostnader

Barsel i Kristiansund stenger denne uka
