Vrimmel er navnet på et årlig arrangement på Gurisenteret på Smøla som i år arrangeres lørdag 11. og søndag 12. juni. Dette er et familiearrangement i samarbeid med kulturskolen på Smøla som har sin sommeravslutnings-konsert på lørdagen.

– Jeg tror 60 - 70 prosent av alle elevene i grunnskolen på Smøla er med i kulturskolen. Nå skal de vise fram hva de har øvd på det siste året, sier Laila Skaret, som har stått i spissen for Vrimmel i nesten alle 12 årene.

Allsang på Edøy

Lørdagen prøver de noe nytt. Tidligere har de leid inn egen barneartist eller band, men i år slår arrangørene til med sin egen versjon av allsang på grensen - med barnesanger.

– Barnehagene og skolen har fått utdelt sanghefte på forhånd - publikum får også sanghefte nå de kommer. Her blir det eget orkester og kulturskolens barnekor er forsangere, sier Skaret.

Etter allsangen blir det fokus på tidsperioden da Fru Guri av Edøy levde. Her får publikum møte selveste Harald Hårfagre i en fullskala figur laget av Edgar Berg, opprinnelig fra Veiholmen. Harald Hårfagre vant to slag ved Solskjel på Tustna. Disse var avgjørende for Harald Hårfagres kamp for å vinne herredømme på Nordvestlandet. Disse slagene kan ha hendt rundt 863. Her kjempet han mot blant andre Huntjov, som får en liten rolle i årets Vrimmel.

– Huntjov skal i kamp, men Harald Hårfagre har gjemt sverdene hans. Barna skal lete og finne, i tillegg til at de får lære om den lokale historien. I tillegg blir det gode gamle uteleker som tautrekking, sklibowling, limboplanke, puslespill i stort format og mer til, forteller Skaret.

Vrimmel er sponset av NEAS og er gratis for alle.

Sesongstart

Med Vrimmel starter årets sesong på Gurisenteret, selv om de har helårsåpent. Den 19. juni kommer Klassekampens sommerbåt til Smøla. Da blir det også konsert med Nils Petter Molvær på kvelden.

Filmen om Peggy Kruse, «Skaperen av Fru Guri av Edøy», laget av Kristoffer Strand får en ny visning og det skal arrangeres to lørdager med morgensamling i kirka, med musikk fra utespelet «Fru Guri av Edøy».

I tillegg skal det arrangeres kurs i 3D-foto i løpet av høsten. I år blir også den første hele sesongen med AR-appen GjenFerd, der du kan være med på en historisk vandring med smarttelefon i hånden. Den viser veg og byr på historiske overraskelser i form av utvidet virkelighet (AR)- og hologramopplevelser på turen i landskapet rundt Gurisentret.

Under reåpningen av et nyoppusset Gurisenter i oktober 2021 ble AR-appen lansert. Dette er en app som lastes ned på smarttelefonen – der skikkelser fra fortiden dukker opp for å fortelle sin dramatiske historie. Fru Guri av Edøy er en av dem.

– Vi har også utstillingen Fra sverd til kors, som består av animerte 3D-modeller av unike nasjonale kulturminner på Smøla, som Edøy kirke, Kulisteinen og Edøyskipet. Vi er rause med omvisningene, sier Skaret, som legger til at arkeologer stadig finner spor fra en svunnen tid på Edøya.

– For en uke siden fortalte arkeologene som jobber her at de hadde funnet en stor ansamling av kokegroper ved Nausthaugen. Så mange at det er eksepsjonelt. Kan det ha vært et feststed, et tingsted eller et sted for ritualer?, spør Skaret.

Les mer om vikingfunnene på Edøya her: