Gå til sidens hovedinnhold

Senterungdommens grunnløse påstander

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dordi Boksasp Lerum er skuffet over at distrikts- og digitaliseringsminister Linda H. Helleland åpnet den nye fabrikken til Oss-Nor med ordene: Dette markerer optimisme, ambisjoner, framtidstro og en sterk tanke om vekst og utvikling. Det er dere som er ryggraden i Distrikts-Norge. Dere som lokaleide selskap gjør at folk kan bo i distriktene og legge grunnlaget for at verdier skal skapes.

Hva er det som er så galt med disse ordene? Ifølge Dordi og Senterungdommen er det ikke ordene som er så galt, men hvem som sa de. Fordi ministeren er fra feil parti.

Hun begrunner dette med at ministeren har lagt ned fødeavdelingen og at på lensmannskontoret i Tingvoll kan en ikke lengre få utstedt pass. Dette mener Dordi er å rasere Distrikts-Norge. Og dessuten kunne hun ha kommet på et annet tidspunkt og understreker at det ikke er ministeren som har skapt arbeidsplassene.

Her er det tydelig at det er behov for litt oppklaring. Nei, Dordi, det er ikke ministeren som har skapt arbeidsplassene – det er ikke hennes jobb heller. Ministre og regjering skal legge til rette for skapelsen av arbeidsplasser. Nå kan det være at man er i den villfarelsen i Senterpartiet at arbeidsplasser som er skapt av lokale gründere ikke er like mye verdt som de som ministrene vedtar i Oslo? I Høyre er vi av den mening at lokalskapte arbeidsplasser er viktigere enn de arbeidsplassene som ministrene vedtar. De lokalt skapte arbeidsplassene er de som bidrar til statsbudsjettet, vedtatte statlige arbeidsplasser tapper av statsbudsjettet.

Nå er det en gang slik at en industrihall er ferdig når den er ferdig – og da er det normalt å åpne. Det er heller ikke ministeren som har stått for byggingen. Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland snakket i sin tale om viktigheten av gode rammebetingelser for næringslivet, slik at arbeidsplassene forblir i distriktene. Det er påfallende at Dordi helt grunnløst uttaler at statsråden har rasert distrikts-Norge, når regjeringen hele veien har lagt til rette for levende lokalsamfunn og vekst i hele Norge.

Senterpartiet er den største trusselen mot næringslivets viktigste handelsavtale, og sannsynligvis distriktet. Det er rett og slett kunnskapsløst at Senterungdomslederen kaller EØS-avtalen næringsfiendtlig, når denne avtalen sikrer norske bedrifter 500 millioner europeiske kunder og er helt avgjørende for norske arbeidsplasser og norsk velferd. Industrien, fiskerinæringer og mange tusen bedrifter over hele landet, også i distriktet, er avhengige av EØS-avtalen for å kunne selge varene sine og ha forutsigbare rammevilkår.

Om vi nå skulle havne i den ulykksalig situasjonen at SP skulle komme til noen form for makt etter dette valget, så kan de jo sende en egen minister til å lukke hallen og erklære konkursen. Da kan de jo si noen ærefulle ord om gleden ved å si opp EØS-avtalen og nasjonaliseringen av norsk industri.

Det er ikke lett å forstå hva det gamle konservative Senterpartiet til Johan J. Jakobsen egentlig ble av. Den nasjonalistiske, proteksjonistiske og isolasjonistiske bølgen som nå skyller over SP er egentlig bare skremmende. At populismen er den mest fremtredende taktikken, er bare fordummende for debatten. I Høyre har vi ikke enkle slagord på komplekse utfordringer, men vi digger lokal eide bedrifter som skaper arbeidsplasser.

Les også

– Hun har gjort det vanskelig for oss

Les også

Ministerbesøk hos suksessbedrift: – Det handler om smarte hoder

Les også

Åpnet nytt verksted og trenger 50 ansatte

Kommentarer til denne saken