«Skogbrannfare ventes, gult nivå».

Det er farevarselet som Meteorologisk institutt har sendt ut for Møre og Romsdal og Trøndelag tirsdag 22. november. Mens brøytebilene kjører i skytteltrafikk på Sørlandet, har det vært uvanlig tørt og fint her på Nordmøre.

Så tørt at det altså er fare for brann i terrenget – en noe uvanlig melding å få når første søndag i advent er kun noen dager unna.

Farevarselet varer i første omgang fra tirsdag klokken 12 og fram til torsdag klokken 19 – men dette kan bli utvidet.

Det tørre være fortsetter

– Det er tørt mange steder nå. Faktisk så tørt at det er sendt ut farevarsel om gress- og lyngbrannfare i ytre strøk av Møre og Romsdal og Trøndelag. Varselet gjelder til det kommer nedbør av betydning. Og det kan bli lenge til. Våre prognoser tilsier tørt vær også neste uke, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Det generelle bålforbudet i Norge varer mellom 15. april og 15. september. Men brannvesenet advarer nå mot å tenne opp bål.

– Selv om bålforbudet er opphevet, er det fortsatt fare for gress og lyngbrann. Tørt vær og en del vind i det siste har gjort slik at vegetasjonen vår er tørr. Vær varsom, ikke tenn opp bål der det er fare for spredning, skriver 110-sentralen i Møre og Romsdal på Twitter.

Mye snø i sør

Sør i landet er situasjonen en annen. Natt til tirsdag falt det mellom 30 til 40 centimeter snø i deler av Agder, og det er ventet å komme mer.

Det er fortsatt gult farevarsel for snø i Agder. Snøfallet er ventet å avta tirsdag ettermiddag, ifølge meteorologene. Det er sendt ut nytt gult farevarsel – nå om flom.

Brøytebilene i Agder har jobbet på spreng siden mandag da snøen begynte å falle.