Aldri har så mange vaksinert seg mot influensa som i fjorårets sesong. I år er det rekordmange som har forhåndsbestilt vaksine. FHI kan derimot melde at det ennå ikke er tegn til spredning av influensa i Norge. De få tilfellene av influensa de sto siste ukene er alle importtilfeller, ifølge FHI.

Overvåkingen fra forrige uke viser at influensaaktiviteten i Norge kan kategoriseres som svært lav.

I forrige uke (uke 41) fikk kun 0,2 prosent av dem som gikk til legen, diagnosen influensaliknende sykdom. Det melder NTB.

Er allerede i Europa

Helsemyndighetene vet ikke hvor alvorlig årets influensasesong blir, men for første gang har vi en pandemi samtidig. Folk har mindre beskyttelse fra fjoråret.

– Vi har aldri hatt tilgjengelig så mange vaksiner før en influensasesong før, sier Karoline Bragstad til NTB.

Hun er leder for Seksjon for influensa og annen luftsmitte ved Folkehelseinstituttet. FHI har ansvaret for den nasjonale overvåkingen av influensa og vaksinasjonsprogrammet for sesonginfluensa.

– Vi står på terskelen til årets sesong, der det er registrert tilfeller i Norge av en ny utgave av influensa A (H3N2)-virus. Denne har gitt noen store utbrudd i Sør-Asia og har dominert influensatilfellene tidlig på høsten globalt. Vi ser første tegn til økning av influensa i Europa nå, tidlige tegn på at noe er på gang, uten at vi kan si at det er spredning ennå, sier hun.

I snitt anslås det at 900 personer dør av sesonginfluensa per år, men noen år har influensaen blitt knyttet til opptil 2.000 dødsfall og over 7.500 innleggelser.

Årets situasjon avhenger av hvor hissig viruset er, hvor stor grad av immunitet folk har etter forrige års sykdom eller vaksinasjon og hvor mange som tar grep for å beskytte seg i inneværende sesong.