Gå til sidens hovedinnhold

SAS-pilotene tas ut i streik

Artikkelen er over 1 år gammel

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen

Alle avganger til og fra Kristiansund med SAS er kanselert. Det gjelder også hos de andre flyplassene i fylket. Det vil si at det kun er Widerøe som flyr til og fra Kristiansund fredag.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

I tillegg til de 205 flygingene som allerede er kansellert fredag, informerer SAS om at ytterligere 110 avganger bli innstilt. 

Dermed er det totale antallet avganger som er kansellert oppe i 315.

– Reell trussel

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

Beklagelig

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt. Fredag er minst 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag.

– Jeg vil ikke spekulere i konfliktens varighet. Det er en god og respektfull tone oss imellom, sier Johansen.

Ved 2-tiden natt til fredag ble også de svenske SAS-pilotene tatt ut i streik etter brudd i meklingen.

Kommentarer til denne saken