Sanitet mot russesex

Ordfører Lilly Gunn Nyheim er glad for at Ellinor Bolme og sanitetskvinnene er til stede i lokalsamfunnet. - Vi har beredskapsavtale med dem, og de stiller opp når det trengs, sier Nyheim.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim er glad for at Ellinor Bolme og sanitetskvinnene er til stede i lokalsamfunnet. - Vi har beredskapsavtale med dem, og de stiller opp når det trengs, sier Nyheim.

Artikkelen er over 5 år gammel

Sanitetskvinnene blir stadig færre, men nå tar fylkeslederen tak for å gjenskape storhetstiden.

DEL

Sanitetskvinnene - og noen få menn - teller nå i underkant av 41.000 spredt rundt i det ganske land. Det er betydelig færre enn de 200.000 som var medlemmer i storhetstida for noen år siden.

- Det er snakk om 3.000 i frafall i året. Og rekrutteringen er lik null, sier Ellionr Bolme, todalingen som er leder for fylkesforeningen.

Null respons

Nordmøre er faktisk ikke så verst stilt, ifølge Bolme, men også her sliter man med å rekruttere nye medlemmer.

- I Valsøyfjorden har vi 12 aktive medlemmer. Det sliter på de få som er med. Forleden ble det sendt ut brev til 60 kvinner, men responsen ble null, sier Bolme.

I ukene som kommer akter hun sammen med andre driftige sanitetskvinner å vise fram hva sanitetskvinnene drive rpå med. Og det er mer enn bare kakskiver, kaffe og bakkels og grøt.

Russe-aksjon

Sammen med SMISO - som arbeider mot incest og overgrep, skal sanitetskvinnene delta i en aksjon rettet mot russen. Alle avgangselever i hele fylket skal få seg en boksershorts med påskriften Spør meg først (for kvinnene) og Eg tek ansvar (for guttene).

- Det er mye fyll og sex i russetiden, der mange ofte angrer i ettertid, og kanskje var ikke alt frivillig heller, sier Bolme, som skal sørge for at 2.500 russ får seg en boksershorts før russetiden setter inn.

Selger fjær

Sanitetskvinnene engasjerer seg også i saken om motehysteri og skjønnhetstyranniet. Og hvert år brukes 6-10 innsammlede millioner kroners til prosjekt som retter seg mot kvinnehelsen.

Til helga skal fastelaven markeres, med en aksjon i Amfi-senteret i Surnadal. Der vil lokale sanitetsforeninger selge fjær, som skal henges på trær som kommunene Surnadal, Halsa og Rindal har bidratt med.

- Fjærene selges derfor to ganger; først til kunden, deretter til kommunene som får trærne med fjærene, sier Bolme.

God hjelp

Ordfører Lilly Gunn Nyheim er glad for at sanitetskvinnene er såpass aktive som de tross alt er her på indre Nordmøre.

- Vi har beredskapsavtale med dem, og de stiller alltid opp med god hjelp når det trengs. Jeg tror mange av hjelperne etter raset i Todalen la på seg flere kilo på grunn av den svært gode forpleiningen sanitetskvinnene stilte med, sier Nyheim.

Artikkeltags