Gå til sidens hovedinnhold

Salmonella påvist i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er påvist salmonella i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama, opplyser Mattilsynet. Fruktblandingen ble 6. mars trukket fra markedet etter salmonellamistanke.

Mattilsynet opplyser mandag at det nå er påvist samme type salmonellasmitte hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterlige 14 personer er smittet. De smittede er i alderen fra to til 91 år og kommer fra store deler av landet.

Fruktblandingen ble trukket fra butikkhyllene onsdag 6. mars da det kom fram at flere av de syke hadde spist denne matvaren. Prøver av produktet ble sendt inn til analyse på Veterinærinstituttet.

Hadde den i skapet

– Da Mattilsynet foretok intervju hjemme hos dem som var blitt syke av salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med «Eksotisk Miks» fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme LOT-nummer og samme pakkedag, og det er i disse Veterinærinstituttet nå har påvist salmonella, sier direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

Mattilsynet opplyser at endelig bekreftelse på om salmonellaen er av typen Salmonella Agbeni, vil tidligst foreligge på tirsdag.

Trukket fra markedet

Bama valgte onsdag 6. mars å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. Bama oppfordrer kunder som har kjøpt «Eksotisk Miks», 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Forbrukerne skal være trygge på at vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i hva som har skjedd slik at det ikke skjer igjen, sier Bamas kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen til Nationen.

Bama har fått analysert andre partier og har funnet ut at det kun er partiet som ble produsert 18. oktober med Lot-nummer 8291 som inneholder salmonellasmitte. Nå sendes flere prøver til analyse. Gulbrandsen sier de går gjennom hvert ledd i verdikjeden for å avdekke eventuelle mangler.

Svært sjelden

– Tørket frukt av typen «Eksotisk Miks» er pakket i Italia og importert av Bama. I Norge påviser vi svært sjelden salmonella hos matproduserende husdyr og dermed ser vi det også svært sjelden i norskprodusert mat. Man kan imidlertid finne salmonella i tarmen hos ville norske dyr, som pinnsvin og fugler, opplyser Mattilsynet.

I jakten på smittekilden samarbeider Mattilsynet med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet.

Les også

BAMA trekker tilbake fruktblanding

 

Kommentarer til denne saken