Russen gjorde helomvending – nå forbyr Heim samling av flere enn fem personer

De nasjonale rådene om forsamling av mennesker gjøres til et konkret forbud i Heim kommune.

DEL

Heim kommune opplyser at den har fattet et lokalt vedtak i forbindelse med koronapandemien:

«Samlet risiko for smittespredning med tilhørende belastning på det lokale helsevesenet gjør at kommuneoverlegen mener det er tilstrekkelig smittevernfaglig begrunnet å innføre forbud mot at flere en fem mennesker samles med mindre enn en til to meters avstand der det ikke er gitt andre nasjonale retningslinjer. Utdeling av russeeffekter forbys da dette medfører fare for smittespredning gjennom for tett kontakt og via effekter som utdeles», heter det i vedtaket som står på kommunens nettsider.

Nasjonalt har myndighetene gitt råd om å avstå fra forsamlinger på over fem personer og å holde avstand. Heim kommune går nå altså lengre enn dette og gjør det til et forbud som gjelder ut mai måned.

Trosser råd

Årsaken er russefeiringen som står for døren.

«Mai måned er tradisjonelt tid for russefeiring. I Heim kommune har det vært god dialog med russen; gjennom videregående skole, politi, ordfører, kommuneoverlege og helsesøster. Russen har vært lydhør og en har hatt inntrykk av at de ønsker å etterleve de råd som er gitt. I dag, den 29. april er vi gjort kjent med at russen til tross for gitte råd og anbefalinger allikevel vil gjennomføre russefeiring i perioden 1. mai til 17. mai. Dette mener kommuneoverlegen øker fare for smittespredning dramatisk», skriver Heim kommune på sine nettsider.

Russefeiringen i Heim skulle egentlig utsettes til 16. juni, og i en pressemelding på kommunens nettsider 24. april sto det at russekullet «vil utsette feiringen til i juni for å best kunne ivareta dagens smitteverntiltak. Russens beslutning er en voksen avgjørelse, og de skal ha skryt for initiativet til en god dialog med kommunen og politiet om smitteverntiltak ved en russefeiring. Vi ser positivt på at russen ved Kyrksæterøra vgs. fortsatt ønsker å bidra i dugnaden, og oppfordrer alle andre i Heim til å følge deres eksempel».

Frykter ukontrollert spredning

Men nå har det altså blitt helomvending, og russefeiringen kommer likevel i mai. Det mener kommuneoverlegen fører til følgende:

  • Ukontrollert spredning av smitte som via familiemedlemmer og bekjente kan nå sykehjemmet.
  • Det skapes en ytterligere utrygg situasjon og fare for andre i risikogruppene som beveger seg i vårt felles samfunn.
  • Det kan båndlegge store ressurser ved at helsepersonell må omdisponeres til smittesporing.
  • En planlagt nasjonal økning i testing av innbyggere tilsvarende 5 prosent i uka (300 tester pr. uke) kan bli rammet ved at personell må disponeres til smittesporing.

I Heim kommune har to personer testet positivt for korona, men kommunen har for tiden ingen kjente smittetilfeller.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken