Rød makt

Ingrid Bøe, Anne Holten Kvistad og Tone Holten Kvistad storkoser seg som russ.

Ingrid Bøe, Anne Holten Kvistad og Tone Holten Kvistad storkoser seg som russ.

Artikkelen er over 12 år gammel

De som har lengtet mest på våren og mai er de våryre russene som gleder seg til å herje i bybildet og skape skikkelig maistemning med sine siste sprell.

DEL

Av: Astrid Lilleheil Eliassen, Camila Langholm og Lene Harstad.

Lykkeland (avissider laget av 2MK ved Atlanten VGS) har møtt tre blide russejenter som lover å gjøre Kristiansunds gater utrygge i tiden fremover.

Tone ”Turbotone” Holten Kvistad (19), tvillingsøster Anne ”Æ’e’me” Holten Kvistad (19) og Ingrid ”BØ!” Bøe (18) er med i russekullet 07 blant de fryktede rødrussene. Etter 3 snart fullførte år ved Atlanten gleder de seg veldig til russetiden, og mange av planene er klare allerede.

1. mai var den offisielle starten på russefeiringen og den gikk av stabelen med et skikkelig fylkes-russetreff i Ålesund.

I russetiden har jentene tenkt å grille, feste, kjøre rundt og lage sprell og ta masse russeknuter.

Knuter

– Jeg og Anne har jo faktisk to knuter i boks allerede, en ispinne og et termometer, siden vi badet i mars, skryter Tone stolt.

Ellers skal det både bli kryping i Kaibakken, frokost i rundkjøringa og seriøse samtaler med klippfiskkjærringa lover jentene.

– ”Polferd” skal det også bli, utbryter Ingrid og forklarer at det vil si å gå på ski gjennom Storkaia brygge og til polet.

Men jentene har ikke tenkt å være sløve med skolegangen selv om de er russ, og mener at det er ingen grunn til å ha fravær i russetida.

Utfordrer blårussen

I år har rødrussen planer om å ta blårussen skikkelig, selv om slagplanene for krigføring er hemmelig materiale selv for Lykkelands reportere.

- Vi skal i alle fall ta dem i en skikkelig vannkrig, og det skal ikke finnes en eneste tørr blåruss når vi er ferdige med dem, smiler de.

Det er en kjent tradisjon at de to fargene møtes på en av skolene for et oppgjør med vanngevær og pistoler, og rødrussjentene håper blårussene tørr å ta i mot utfordringen deres i år også.

– Men ellers skal vi være ganske snille russ, smiler de og veksler lure blikk.

Lille Trille

Jentene har holdt sammen siden barnehagealder, og har nå gått sammen med fem andre barndomsvenner og spleiset på en russebuss som går under det sjarmerende navnet ”Lille Trille med promille”.

Men selvsagt, til tross for navnet, skal de ha en edru sjåfør under hele russetiden, påpeker Anne viktig. Bussen hentet de i Ålesund, og den har aldri vært brukt som russebuss tidligere.

- Det var viktig for oss at det var en buss som var i god stand, og derfor valgte vi å legge litt ekstra penger i kvaliteten. Så det blir jo gjerne litt ekstra arbeid med den også. Vi har puslet litt med den en stund nå, men vi har igjen maling og innvendig pimping, forteller Ingrid.

Mye penger

Jentene har måttet punge ut med mellom 40 – 50 000 kr med omregistrering og alle kostnader på bussen, men synes det er såpass viktig for dem at det er verd pengene.

- Det koster å være russ nå til dags, sier Ingrid, som forteller at hun i tillegg har gått til storinnkjøp av russeklær, merker og tilbehør. De aller fleste bruker rundt 1500-2000 kr på utstyret. Alle prioriterer selvfølgelig buksa først, men det er ganske mange som legger mye penger i dette.

Hele oppslaget med Lykkeland kan leses i Tidens Kravs papirutgave fra 3. mai.

Artikkeltags