Hva er russ?

Artikkelen er over 12 år gammel

Det finnes flere forklaringer på hva russ er. Ikke minst er det flere teorier om opphavet til ordet. Vi har samlet noen fakta.

DEL

RUSS skal være en forkortelse for cornua depositurus, som betyr «å legge av seg hornene».

En TEORI om opphavet til ordet russ er at det rett og slett er det latinske rus, det vil si «bondelandet», et ord som fremdeles er i bruk i adjektivet rustikk (bondsk eller landlig). Rus skal da ha blitt brukt som skjellsord ovenfor nye studenter med dårlige manerer.

Norsk RUSSEFEIRING har røtter fra 1700-tallet. For å få tilgang til universitetsstudier, måtte studentene bestå examen artium. Når eksamen var over, fikk de et horn festet i pannen, og ble gjort narr av av eldre studenter. Når resultatene kom, ble de stilt foran en eksaminator. Dersom de hadde klart prøven, ble hornet fjernet som et tegn på visdom, og at villdyret i dem var borte.

Den NORSKE russefeiringen er særegen. Men også i resten av Europa har ulike markeringer av studentfeiring lange og sterke tradisjoner. Feiringen hadde dels årsak i et ønske om å feste med medstudenter, dels et behov for å markere en milepæl i et krevende studieløp der examen artium var en prestasjon.

Den norske russetradisjonen skriver seg fra 1905, da røde RUSSELUER først ble brukt av elever i avgangsklasser ved de høyere skoler i Kristiania. Luene ble først brukt kun av gutter, og var inspirert av tyske studenter som hadde på seg røde luer da de besøkte Norge i 1904.

I 1979 vedtok Arbeiderpartiregjeringa å legge eksamensdagene etter 17. mai for å DEMPE en for vill russefeiring og gi elevene mer tid til faglige forberedelser.

Russelue og BAMBUSSTOKK var lenge det eneste utstyret for russen. Siden har det kommet egne klær, store busser og annet, og deler av russefeiringa er i dag sterkt påvirket av kommersielle utstyrsleverandører.

Artikkeltags