INNSENDT BIDRAG: Fredag 4. september dro elevene og lærerne Marie Drøpping og Ole Jørgen Haaran ved valgfaget friluftsliv, på ungdomstrinnet ved Molde friskole på overnattingstur i telt til Ålvundfjorden på Nordmøre. Det var også med noen foreldre som stilte som sjåfører.

Grunnen til dette var at de ville hjelpe sauebonde John Gudmund Drøpping med å få sauene hans ned fra fjellet før frosten kommer.

Fjordcamp med makrell

Fredagskvelden gikk med til å sette opp telt og lage mat nede ved fjorden. Det ble også tid til litt lek og fiske. Og noen selvfiskede makreller endte på grillen sammen med annen grillmat og popkorn som ungene hadde med seg. Båtnaustet til Anne Marie og Bjørn Hovde på Buvang ble på dugnad omgjort til et klasserom på 1-2-3 da Arne Drøpping kom innom og fortalte litt om sauesankinga.

Arne har jobbet som sauebonde og lærer nesten hele livet, og det var en koselig og rolig atmosfære - og en spent ungdomsflokk som satt rundt bordet og fulgte med på det som ble sagt og planlagt.

Sauesanking og blåbær

Det var spreke elever og lærere som lørdags morgen startet på tre forskjellige steder av fjellmassivet Mellom Ålvundfjorden og Stangvikfjorden. En gruppe gikk opp i skitrekket på Børset, En gruppe gikk opp fra Valset, og den siste gruppa gikk opp på Hals.

Da vi våknet var det fortsatt regnfullt. Men da vi hoppet i bilene for å kjøre til hvert vårt startpunkt klarnet været. Og etter en svært bratt oppstigning, hvor vi ganske tidlig måtte ta av både regnklær og ullgenser, skinte sola da vi kom på toppen av Kjerringhalsen. Fra toppen av skitrekket, fulgte vi en stikk-ut sti opp til Kjerringhalsen. Og her langs stien var det mye søte gode blåbær. En hørte også noen sauebjeller i det fjerne.

Et godt stalltips på sauesanking er å spise før man begynner å sanke sau, for når en først har begynt å sanke, går det stort sett i ett til sauen er sikret på innmarksbeite bak ei lokka grind. Så vi spiste her oppe på Kjerringhalsen ganske så tidlig på dag.

Her oppe traff vi også på de første tre sauene. Arne Drøpping opprettet raskt en kommandopost. Her var det utsikt over store deler av fjellmassivet, og det gikk ikke lenge før flere sauer var i kikkerten både i vest, øst og nord. Herfra ble så elever og lærere sendt ut for å samle sauene sammen øverst i Saubotnen, rett under fjellskaret mellom Stortuva og Rambjøra.

Ulv i fåreklær

Nå skal det sies at ikke alle sauene var like enkle å ha med å gjøre, og siden det fortsatt er mye mat i fjellet, så var det noen sauer som ikke hadde tenkt seg hjem frivillig. Mange plasser måtte vi både jogge og springe for å holde følge med sauene og se hvor de gikk. Grete Seljehaug og Emmy Vatum måtte springe både en og to ganger i ring rundt en stor fjellknaus. Men pågangsmot sto det ikke på. Og med litt hjelp så måtte sauen innse sitt nederlag til slutt og valgte minste motstands vei hjem.

Da vi hadde samlet de sauene vi hadde fått øye på gikk turen over skaret og ned til Drøpping. Det var veldig bratt, så det kjentes godt i lår og knær på turen ned.

Det var veldig godt å komme ned og se at vi hadde samlet så mange sauer. Vi telte dem og fant ut at vi hadde fått ca. 50 sauer med oss. Alle var fornøyde med resultatet. Arne Drøpping skrøt av det utrolige fine samholdet og samarbeidet elevene ved Molde friskole hadde. Og etter ti timer på fjellet, smakte det ekstra godt med sodd som gårdskone Marthe Drøpping og kårkone Cecile Drøpping hadde laget til middag.

De 50 sauene vill etter hvert få selskap av flere sauer fra andre deler av fjellet, før de blir veid og noen av dem sendt til slakt og kanskje havner i kjøttdisken i Molde. De sauene som ikke skal slaktes er snart klar for høstens oppgaver; først klipping og deretter paring. Og hvem vet om ikke elevene fra Molde friskole får treffe dem igjen i fjellet neste år.

Fra Drøpping gikk turen hjem til Molde, og akkurat i det vi svinge til venstre innerst i fjorden begynte det å regne igjen. Men hva gjorde vel det etter en så flott dag på fjellet.