Gå til sidens hovedinnhold

Rødt farenivå for Veslemannen på grunn av store bevegelser

Artikkelen er over 1 år gammel

NVE hever igjen farenivået til rødt for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal. Mye regn gjør at geologene venter ytterligere økte bevegelser.

Hevingen av farenivået kom litt etter klokka 21 mandag kveld. Nivået ble først hevet til oransje mandag formiddag på grunn av økte bevegelser.

– Bevegelsene har vært store siden dette, med 7–9 centimeter siste døgn i øvre del og 2,5 centimeter i nedre del. Bevegelsene er relativt størst i nedre del. Det er meldt mye regn fra sent i natt og utover dagen i morgen, der vi venter at bevegelsene vil øke ytterligere. På bakgrunn av dette øker NVE farenivået til rødt, heter det i en pressemelding mandag.

I en twittermelding sier politiet i Møre og Romsdal at de har iverksatt evakuering.

«Farenivået for Veslemannen er økt til rødt nivå. Ferdsels- og oppholdsforbud utstedt av politimesteren. Evakuering iverksatt», skriver politiet på Twitter.

Dette er 15. gang beboerne evakueres.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Fjellpartiet har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune.

Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009, først av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, så av NVE fra 2015.

Det er ventet en ny rapport klokka 09.00 tirsdag.

Kommentarer til denne saken