Roar ønsker utlendingene velkommen til Nordmøre

KLAR: Daglig leder Roar Halten i Kristiansund og Nordmøre Turistforening sier i en pressemelding at de er klare for å ta i mot utenlandske turister. Arkivfoto

KLAR: Daglig leder Roar Halten i Kristiansund og Nordmøre Turistforening sier i en pressemelding at de er klare for å ta i mot utenlandske turister. Arkivfoto

Roar Halten er klar for å ta i mot utlendingene.

DEL

- Nå håper vi tyskerne, tsjekkerne og nederlenderne kommer til hyttene våre, sier daglig leder Roar Halten i Kristiansund og Nordmøre Turistforening i en pressemelding.

Forsiktig start

Det har vært en forsiktig start i fjellheimen på Nordmøre etter nedstengingen av landet den 12. mars. Også turistforeningene har merket godt bråstoppen på utenlandske gjester.

Dagens nyhet om at store deler av Europa igjen åpnes opp, blir derfor godt mottatt av Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT). Selv om svært mange nordmenn har oppdaget fjellet, så blir det kjærkomment å få europeiske fjellturister på plass igjen.

- Vi skal være klare for å ta imot fjellglade gjester fra kontinentet på en god og trygg måte, sier Roar Halten. Det er særlig Fjordruta som er godt besøkt av tyske, nederlandske og til en viss grad tsjekkiske gjester.

Tiltakene som er innført på hyttene fortsetter. Det er et særlig søkelys på hygiene, men også et midlertidig påbud om å reservere plass på hyttene. Dette gjør at KNT til enhver tid vet hvor mange som er på hyttene, og hvem de er. Et nødvendig tiltak for å sikre at hyttene ikke blir fulle og at gjestene skal være i stand til følge metersregelen.

Når utenlandske gjester kommer, så vil også de bli instruert til å følge de samme reglene som det har vært i fjellheimen i de siste ukene.

Skeptiske nordmenn

NTB melder at grenseåpningen bekymrer nordmenn. Ferske tall fra Opinion viser at kun 12 prosent av de spurte som synes at grensene bør åpnes opp for utenlandske turister.

Tallene er hentet fra juli og har falt tre prosent siden junimålingen på 15 prosent.

I tillegg sier 85 prosent at de antar at sommerfeieren kun blir lagt til Norge i år. Tallene har vært svært stabile også de siste dagene.

– Å åpne grensene har ikke vært et folkekrav. Tvert imot. Nå som beslutningen er fattet, blir spørsmålet om hvordan nordmenn stiller seg til dette fremover og om ferieplaner endres, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Uvisst rundt økt risiko for smitte

FHI sa på fredagens pressekonferanse at åpning av grenser medfører økt risiko for import og spredning av smitte.

Likevel sa det europeiske smittevernbyrået (ECDC) nylig at åpning av grenser i Europa så langt har gitt «ubetydelig» importsmitte.

– Nordmenn er glad i utenlandsreiser, og dagens beslutning vil selvsagt medføre mer utenlandsreiser. Samtidig er ferien i full gang for mange, og nordmenn ønsker å unngå å utsette seg selv og andre for fare og nye runder med nedstengninger, sier Clausen.

Utfordrende å følge koronareglene

Videre synes en av fire at det er vanskelig å vite om de til enhver tid følger retningslinjer.

– Myndighetene sier at nordmenn må sette seg grundig inn i de retningslinjene som gjelder i de landene de er i. Tatt i betraktning at mange synes det er vanskelig nok å forstå og følge norske retningslinjer, taler dette for at det ikke blir lett å følge andre lands regler heller, sier Clausen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 2.000 nordmenn om de synes at det nå bør åpnes opp for at flere utenlandske turister skal kunne besøke Norge. I tillegg er 8.000 nordmenn spurt om de antar at sommerferien kun blir i Norge i år.

Artikkeltags