Arbeidsgruppa for kommunereformen i Surnadal hadde møte tirsdag. Der møtte Frp-politiker Johs. Vaag som vara, og han brukte tiden godt.

Mens de andre politikerne sonderte terrenget for å finne potensielle partnere, snakket Vaag mest om at naboene i Rindal kanskje ikke er så attraktive som de selv tror.

– Rindal har lang erfaring i å leve på grensen mellom to fylker, der de har høstet bra fra begge sidene. Det er de verdensmestere i. Men jeg tror nok ikke Rindal er så attraktive som de tror, når det kommer til kommunesammenslåing, sier Vaag.

Fikk svar

Uttalelsene fikk flere av de andre i arbeidsgruppa til å heve både øyenbryner og hoppe litt i stolen.

Sidemann Bernt Venås, Sp, som er prest i det sivile, tok umiddelbart ordet.

– Det er aldri en suksess å snakke ned brura før giftermålet. Jeg synes det er bra at rindalingene har selvtillit, sier Venås.

Vaag sa seg enig i det, men mener åpenhet og fakta også er viktig.

– Rindalingene har vært flinke i mye, og de har en god ordfører. Men jeg mener vi har mer felles med Halsa, både når det gjelder lynne og folkemessig, sier Vaag, som selv er fra Aure.

– Jeg har derfor god kjennskap til i alle fall de ytre deler av Halsa, sier Vaag.
Også varaordfører Eivind Hasle, SV, var inne på at ikke alle kommuner nødvendigvis blir et gode for Surnadal dersom det blir sammenslåing.

– Surnadal klarer seg godt selv, jeg er ikke sikker på at vi blir sterkere sammen med Halsa og/eller Rindal. Men jeg anser de to kommunene som nest aktuelle for oss. Og det er ikke slik at alle i Rindal vil sprenge fylkesgrensen, sier Hasle.

Setter fart

Hvorvidt uttalelsene vil bidra til gode kommunale ekteskap, eller om de bidrar til å drepe naboenes lyster i retning Surnadal, vil tiden vise. Uansett skal Surnadal nå sette fortgang på arbeidet med å bli mer konkret om hvilke alternativer til ekteskap det skal arbeides med.

Fem alternativer skal utredes videre for Surnadals del: 1) Surnadal alene, 2) Sunndal, 3) Halsa og Rindal, 4) Halsa, 5) Rindal.

Det skinner klart gjennom at surnadalingene ser på Halsa, Rindal og Surnadal som det mest aktuelle alternativet. Spesielt nå som Sunndal ser ut til å orientere seg i andre retninger enn over en Stangvikfjord der ferge kommer til å gå i flere tiår ennå.

Ikke så ivrige

En av utfordringene er at rindalingene ikke er så ivrige med Halsa. Og ikke har det vært mulig å finne dato for et mer formelt treff mellom de tre kommunene heller.

– Men dette er noe jeg mener vi skal se på nå. Vi skal finne møtedato og sette oss sammen, sier ordfører Nyheim.

Det blir folkemøte om saken 23. februar. Til da kan det hende at alternativene er ytterligere snevret inn. Og i april er det planer om innbyggerundersøkelse.

– Alt er åpent, men jeg mener at Halsa og Rindal må være vårt førstevalg, sier Nyheim.
Surnadalingene anser det som uaktuelt at det nye kommunesenteret skal ligge enten på Sunndalsøra eller Orkanger.