Religion + politikk = krig?

Av
DEL

MeningerKonflikten mellom jøder og palestinere er komplisert og vanskelig å forholde seg til. Derfor blir det lett krangel i stedet for diskusjon, når den kommer opp som tema, som bl. a. Steinar Jacobsen har erfart.

Landområdet som kalles Palestina ble okkupert av britiske tropper i den første verdenskrigen, og administrert av briter i ca. 30 år. Etter den andre verdenskrigen overlot britene ansvaret for Palestina til FN, som da var nyopprettet verdensorganisasjon. I 1947 lanserte FN en delingsplan for Palestina, med sikte på at det skulle bli to stater i det vesle området: Én jødisk og én palestinsk.

Nabostatene i tre retninger hadde et helt annet opplegg: De ville dele Palestina mellom seg. Derfor måtte det bli krig, og derfor måtte den da «nyfødte» staten Israel slå tilbake angrep sørfra og nordfra i 1948, for å «overleve». I øst okkuperte tropper fra Jordan et område med palestinsk befolkning, som etter nevnt delingsplan skulle bli storparten av palestinsk stat, og som ble del av staten Jordan med navnet Vestbredden, fram til 1967.

Også 6-dagerskrigen i 1967 begynte med angrep mot Israel sørfra og nordfra; men da var det ikke noe angrep østfra. Israel var da godt forberedt, slo tilbake disse angrepene, og benyttet krigstilstanden til å angripe østover og okkupere Vestbredden. Det sistnevnte var erobringskrig mot en da militært svak motstander.

Tysklands militære okkupasjon av Norge varte i 5 år. Israels militære okkupasjon av Vestbredden har nå vart i mer enn 50 år. Den offisielle begrunnelsen for den er at Israel uten Vestbredden har en smal midtdel, som er for sårbar for angrep østfra. Dette selv om angrepene mot Israel i krigene i 1967 og i 1973 ikke kom østfra, men sørfra og nordfra.

Israel har altså svak begrunnelse for den okkupasjonen av Vestbredden som nå ser ut til å føre til anneksjon, av det området som kunne blitt nasjonalstat for palestinere. Med supermakten USA som alliansepartner er staten Israel mektig, mens palestinerne på Gazastripen og på Vestbredden er så å si hjelpeløse! Da går det an å hevde at USA har mye ansvar for palestinernes tragiske situasjon!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags