Forrige uke arrangerte Friluftsrådene i fylket Stikk UT! Festival for første gang. 11 dager med etterlengtet sol førte til rekordoppslutning, og til sammen 58.067 turer ble registrert!

– Det er bare helt fantastisk! stråler Ola Fremo, daglig leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, og Anne Berit Støyva Emblem, daglig leder i Sunnmøre Friluftsråd.

Festivalen er en feiring av den enorme turgleden i regionen vår, som har gjort Stikk UT! til landets største turtrim. Totalt er 13 fellesarrangement blitt gjennomført sammen med Stikk UT! – kontakter og sponsorer gjennom festivaluka.

Endelig kom finværet og vi skjønte at her ville folk trekke ut, men likevel; 58.067 turer på 11 dager, registrert av 14.445 personer gir et gjennomsnitt på mer enn 5.000 turer om dagen – det er mer enn vi hadde turt å håpe på, forteller Ola Fremo.

For friluftsrådene gir det mening og glede når en ser hvor mange som bruker finværsdagene til å gå på tur.

– Flere hundre har møtt opp til lunsjturer og familiearrangement og vi har fått møtt mange av bedriftene som bruker oss til å skape aktivitet blant de ansatte og det var ekstra stas, forteller Anne Berit Støyva Emblem.

– Når vi er ute og møter turgåere, så skjønner vi også hvor mange som er ute og besøker Stikk UT! – turmål uten å registrere, så tallet på folk som har koste seg på tur i finværet den siste uka er nok mangedobbelt av det som registreres, forteller Fremo.

– Det tar vi som et godt tegn for folkehelsa i regionen vår og det viktigste for oss er at folk kommer seg ut! Heldigvis er det også flere og flere som skjønner at Stikk UT! har vært med på å tallfeste noe som tidligere ikke kunne måles, altså hvor mange som benytter seg av turstiene i fylket vårt. Med slike tall blir vi i stand til å mobilisere midler til blant annet god merking av turer, sikre areal til friluftsliv, utbedring av parkeringsplasser og vedlikehold av stier seier Støyva Emblem.

– Å registrere seg som Stikk UT! bruker er det samme som å rekke opp hånda og si at vi må fortsette å satse på tilrettelegging for turgleden i fylket vårt, slår de daglige lederne for friluftsrådene fast.