Arrangøren selv anslår at 60.000 mennesker deltok, noe som i så fall er rekord. Prideparadene tidligere har hatt om lag 50.000 deltakere.

Opprinnelig skulle Oslo pride holdt sin tradisjonsrike parade 25. juni, men natt til denne lørdagen ble to personer drept og flere skadd i skytingen mot blant annet London pub i Oslo sentrum – og paraden ble avlyst.

Helgens arrangement var ikke en erstatning for denne paraden, men et regnbuetog.

Holdt åpent hus: – Vi får mange meldinger og telefoner. Mye kjærlighet

Forbi drapsstedet

Paraden gikk fra Kongens gate og gjennom Rosenkrantz' gate – der drapene ble begått.

Det ble det en stans og kraftige «Kampen fortsetter»-rop. Det var tydelig at mange hadde en følelsesmessig reaksjon, og mange tørket tårer.

Toget endte opp i en solidaritetsmarkering og senere konsert med en rekke artister på Kontraskjæret.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var blant de mange som deltok i regnbuetoget. Han hadde med seg kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), samt en rekke andre politikere.

Tar gata tilbake

– Vi tar gata tilbake. Det blir ikke den prideparaden vi hadde planlagt i juni, men dette er en markering som er viktig for at folk skal kunne gi uttrykk for disse viktige verdiene, sier Støre til NTB.

– Du skal kunne leve fritt i Norge og elske den du vil, og være trygg, fortsetter han.

I toget fikk han selskap av Christine Koht. Den kjente programlederen, som har fått kreftbehandling, sier at hun nesten ikke har ord for hvordan det føles å gå i regnbuetoget.

– Det er ikke så lenge siden jeg kom meg på beina igjen. Jeg er innlagt i perioder og veldig dårlig, og nå har jeg en periode hvor det er litt som å stå opp fra de døde. Så for meg var det stort å møte Jonas, for jeg synes han og jeg kler hverandre, sier Koht til NTB.

Fra Fagernes

Sammen med politikerne gikk også ekteparet Tina og Karoline Granum fra Fagernes. De fikk omfattende støtte i lokalmiljøet etter at de fortalte om et hatbrev, som fikk stor oppmerksomhet nasjonalt.

– Vi trodde ikke i utgangspunktet at det var en så «big deal». Men det er jo egentlig det. Det har berørt veldig mange, og det er viktig at det kommer fram i lyset, og at vi snakker om det, sier Karoline Granum.

Politiet var til stede under arrangementet med mannskaper både i uniform og i sivilt. Trusselnivået her i landet er fortsatt på nivå fire, som er det høyeste i en normalsituasjon.

(©NTB)

Fjellfri kjører pride-markering på Tynset lørdag

Pride-markeringen går som planlagt: – Vi er utrolig glad!