Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens effektiviseringspolitikk rammer fødetilbudet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Helseminister Bent Høie prøver å fortelle en historie om at regjeringen har tatt grep for en god utvikling av føde- og barseltilbudet i landet (Tidens Krav, 13. september). Det stemmer dessverre ikke.

Les også

Fødselsomsorgen skal bli enda bedre

 

Fødsel- og barselomsorgen er sterkt preget av regjeringens effektiviseringspolitikk. Jordmødre har varslet i årevis om knapp bemanning på de store fødeklinikkene. VG har avslørt at vi har en følgetjeneste som ikke fungerer. Altfor mange kvinner i distriktet har dermed ikke fått den tryggheten de har krav på, fordi helseforetakene skal spare penger. Årlig føder nærmere 400 norske kvinner før de kommer fram til kvalifisert fødselshjelp.

Det måtte en hel Bunadsgerilja til før regjeringen og helseforetaket i Møre og Romsdal stoppet opp, og ikke turte å gjennomføre vedtaket om å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund i sommer. På Helgeland vurderer helseforetaket nå et forslag om å legge ned fødeavdelingen i Sandnessjøen, uten at helseministeren griper inn og justerer kursen. Norge ligger allerede under grensen for antallet fødesteder med akuttfunksjoner som er anbefalt av Verdens helseorganisasjon.

Ja, fødetilbud er blitt sentralisert også tidligere. Men nå viser ny kunnskap at ikke-planlagte fødsler utenfor institusjon, og reisetid på mer enn en time til sykehus, øker faren for alvorlige komplikasjoner. Det bør få konsekvenser. Men likevel vil regjeringen gå videre og legge ned relativt store fødeavdelinger på steder der reiseavstandene er lange fra før. Flere jordmødre i kommunene styrker ikke fødetilbudet, men er nødvendig bare ut fra at sykehus kutter i liggetid etter fødsel. Senterpartiet mener det er behov en helhetlig gjennomgang av norsk fødsel- og barselomsorg.

Vi aksepterer ikke stadige kutt i tjenestene fordi helseforetakene skal effektivisere. Det handler om å gi barn den beste starten i livet. Nå trengs strakstiltak for å trygge bemanning på fødeklinikkene og sikre følgetjenester for fødekvinner i hele landet. Det er opp til Høie å levere. Statsbudsjettet som kommer i oktober, blir syretesten.

Les også

Vi treng fleire jordmødre i sjukehusa

 

Kommentarer til denne saken