Raumavassdraget friskmeldes for lakseparasitt

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Elvene i Rauma i Møre og Romsdal friskmeldes for en lakseparasitt som har vært i vannet i 40 år. En gledelig dag, sier myndighetene.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sier at det er en stor glede at elvene er friskmeldt for parasitten Gyrodactylus salaris.

– Gyro er en fremmed, skadelig art som har gjort stor skade på naturmangfoldet i Norge. Nå er vi kvitt parasitten i Romsdalen og er et skritt nærmere målet om å fjerne denne trusselen som har gitt oss samfunnskostnader i milliardklassen, sier hun.

Parasitten ble første gang innført til Norge i 1973 med lakseunger fra Sverige til Akvaforsks forskningsstasjon på Sunndalsøra. I flere tiår har myndighetene forsøkt å utrydde parasitten via rotenonbehandling.

To regioner gjenstår

Mattilsynet, som har ansvar for overvåking og smittereduserende tiltak, sier at det er en gledens dag for Rauma.

– Friskmeldingen er en stor seier som viser at vi kan bekjempe parasitten i store vassdrag. Likevel er det først og fremst en seier for villaksen, sier Inger Mette Hogstad i Mattilsynet.

To regioner er imidlertid fortsatt ikke behandlet for parasitten, nemlig Driva-regionen og Drammens-regionen.

Ber Elvestuen følge opp

Miljøminister Ola Elvestuen (V) er fredag i Åndalsnes for å feire friskmeldingen.

Generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver roser det politiske arbeidet bak friskmeldingen, men tilføyer at han håper at Elvestuen benytter anledningen til å gripe fatt i de store utfordringene for villaksen framover, først og fremst det han kaller en ukontrollert påvirkning fra oppdrettsindustrien.

Han sier at en handlingsplan er oversendt ministeren.

– Politikerne må ta ansvar og pålegge oppdrettsindustrien funksjonskrav som gjør at den ville laksen overlever. Jo lenger man venter med fornuftige krav, desto dyrere blir det å snu. Det er ingen tjent med, understreker Evensen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken