Det sier Helga Krangnes dagen derpå for sauebondene på Sveahaugen i Øvre Surnadal. Sammen med mannen Harald driver hun sauebruket som de siste årene har fått merke naturens krefter på dramatisk vis.

– Det er nesten slik at man begynner å lure på hva galt vi har gjort, sier Harald med et smil, vel vitende om at det ikke er forklaringen på det de har opplevd de siste årene.

Fredag fikk de besøk av ordfører Margrethe Svinvik som fikk se og høre om det dramatiske døgnet der sau og bygninger sto i fare.

– Vi setter stor pris på både besøk og de mange positive meldingene vi får. Harald har ikke hatt tid til å svare på ei eneste melding, men jeg har tatt etter så godt jeg kan, både for å svare presse og alle andre som har tatt kontakt, sier Helga.

Tøffe tak

Ekteparet har bokstavelig talt vært ute en vinterdag før, og er vant til tøffe tak.

– Men man herdes ikke fordi. Dette gjelder levende liv, både folk og dyr, sier Helga med skjelvende, men klar stemme.

Harald trør støttende til.

– Det er så flott å se at folk stiller opp. Noen gikk flere kilometer til fots for å komme hit, vegene var jo stengt i begge retninger. Andre har kommet med utstyr, atter andre med mat. Og vi må få rose kommunens mannskap som kom hit torsdag morgen. De klarte å holde roa og bidro veldig bra i aksjonen, sier Harald.

Omringet

I september 2019 var det også flom som skapte problemer. Da steg elva så raskt en morgen at dyrene på beite ikke rakk å komme seg i sikkerhet. Mange dyr ble fanget av vannmassene, over tretti druknet, omtrent like mange som nabobonden mistet til elva.

Torsdag var det «Gyda» og en rekordstor flom som ble utfordringen. De enorme vannmengdene dekte hele området, inkludert fjøs der 330 drektige tikser, noen ungdyr og bækrer som intetanende spiste og sov mens vannet truet utenfor.

– Det sto vann i hele området, og rundt fjøset. Samtidig presset grunnvannet nedenfra, og møkkakjelleren løftet fjøset med 50 centimeter. Vi vurderte det en stund slik at vekta av sauene - cirka 21 tonn - bidro til å holde fjøsgulvet på plass. Men til slutt strømmet det opp vann og møkk fra kjelleren. Sauene ble da litt urolige, og da var det ikke annen råd enn å få dyrene ut, sier Harald.

Trass

Dyrene ble samlet i henger, med plass til 20 sau per tur.

– Det var 21 tonn med trass! Sauene var ikke veldig ivrige med å bli tatt ut av fjøset og opp i henger. Men redningsmannskapene klarte å få dem ut og opp i hengeren, sier Helga.

Under hele aksjonen var det frykt for at fjøset skulle bli tatt av kreftene som herjet, både med flom- og grunnvann.

– Men fjøset står og optimismen rår, sier Helga smilende.

– Jeg vurderte å gi opp i dag tidlig, men det kan vi ikke gjøre, sier hun.

Spent

Dyrene er inntil videre samlet i en innhengning hos nabobonde Mats Ranes. Tiksene skal til planlagt ultralydundersøkelse om 1,5 uker.

– Vi er spent på hvordan hendelsen har påvirket dem. Det kan komme senvirkninger, og det kan oppstå infeksjoner, sier Harald.

Fredag startet arbeidet med å tømme møkkakjelleren. Da vil det etter hvert komme for en dag om det er skader på fundament og gulv.

– Det kommer takstmann i løpet av fredag for å se over fjøset. Deretter kan vi starte nedvasken. Da skal vi konsentrere oss om arealet der dyrene skal være. Målet er at sauene kan tilbake til fjøset søndag, sier Harald.

Det kommer mange gode hjelpere til Sveahaugen lørdag.

– Mange har tilbydd seg å hjelpe til, vi må sikkert kjøpe inn vaskekoster slik at det blir til alle, sier Helga.