Gå til sidens hovedinnhold

Privat giverglede til kulturlivet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kultur engasjerer og berører alle lokalsamfunn og knytter oss sterkere sammen. Noen av mine hjertesaker er at jeg brenner for levende lokalsamfunn med et aktivt kulturliv. Selv før pandemien, var sponsormidler og private gaver en viktig del av grunnlaget for kulturlivet, og det blir enda viktigere når kulturen reiser seg fra pandemien og vi snart kan gå på festivaler, konsert, teater, kunstutstillinger, museum, osv som vanlig.

Høyre heier på denne givergleden som har skapt uforglemmelige kulturopplevelser for folk i alle aldere. Private pengegaver har vært en stor del av grunnlaget for kulturen, og gjennom noe som heter gaveforsterkningsordningen forsterker vi bidragene med statlige penger. Det innebærer at staten gir et tillegg på 25 prosent av beløpet fra private pengegaver. Nå vil Arbeiderpartiet skrote ordningen og gjøre det enda vanskeligere for et kulturliv som prøver å reise seg igjen etter pandemien.

Vi kan ikke sette ildsjeler i system, vi må lage et system som tar vare på ildsjelene. Kulturen består av mange slike ildsjeler som vi ønsker å heie på og gjøre det lettere å skape et mangfold av opplevelser. Jeg skal jobbe for å legge til rette for at kulturliv, lokalsamfunn og ildsjeler kommer tetter sammen. Sammen får vi fart på kulturlivet.

Kunst og kulturarrangører i Møre og Romsdal har mottatt over 17 millioner kroner fra gaveforsterkningsordningen siden den ble innført i 2014. Stiftelsen Nordmøre Museum, Midsund Kulturskule, Norsk Tindesenter, Molde Jazz, Hellesylt Ungdomslag, Storfjordens Venner og KHÅK Kunsthall/ Ålesund Kunstforening er bare noen få aktører som har fått støtte. Det samme har også Regionteateret i Møre og Romsdal – Teateret Vårt. Denne ordningen treffer bredt - både små og store institusjoner nyter godt av den.

Høyre innførte ordningen, styrket den og har planer om å utvikle den videre. Den har gitt små og store kunstinstitusjoner flere økonomiske bein å stå på, så da er det veldig skuffende at Arbeiderpartiet på sin side har programfestet at de vil fjerne den. Høyre spiller på lag med kulturlivet, roser privat giverglede og gir dem den støtten de fortjener.

Kommentarer til denne saken