Torsdag kveld blir det både Hans Hyldbakk og andre verdenskrig i Kvernes stavkirke i Averøy, i tillegg til kaffe og bokkåseri i menighetshuset Klippen.

I første del av programmet presenterer Karstein Mauset og Svein Sæter den nye utgaven av «Ei haustferd på Nordmøre 1934», skrevet av Hans Hyldbakk. Det er første gangen boka blir gitt ut på nytt, noe som gjøres i regi av Surnadal Heimbygdlag.

Reisen og historien blir gjenskapt av Sæter og Mauset, hvor sistnevnte bidrar med gitar og sang.

– Hans Hyldbakk var en vandrer. Vårsøg-dikteren var på sitt beste når han møtte mennesker og bygder. Derfor har «Ei haustferd på Nordmøre 1934» vært en sterkt etterspurt klassiker», skriver Stavkirken i Kvernes i en pressemelding.

Etter en kaffepause i menighetshuset kåserer Svein Sæter om den siste boka si, «Krig. Mor. Bror». Dette er en historie som starter i november 1943, hvor to brødre – Ottar og Knut – blir tatt og torturert av Gestapo.

«Knut gjennomfører en utrolig flukt, Ottar svelger en selvmordspille. Mor Gunnhild begynner å skrive dagbok, i sorg og angst og kamp for guttene sine. For Ottar får et liv etter selvmordspillen, et liv i dødsleiren Stutthof ved Gdansk. Der finner han blyant og papir. Denne dagboka er Sæters viktigste kilde. I kampen for å overleve barbariet har fangene bare ett våpen: solidaritet», skriver Stavkirken i pressemeldingen.