Populisme, Senterpartiet og veganske kiosker

Vi kan ha rovdyr i Norge, men ikke for mange. En moderat tilnæring til problemet er det mest fornuftige, skriver Falk Øveraas.

Vi kan ha rovdyr i Norge, men ikke for mange. En moderat tilnæring til problemet er det mest fornuftige, skriver Falk Øveraas. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rovdyrdebatten i Norge er vanskelig nok fra før om ikke også Senterpartiet skal hente velgere ved å spre populisme og halve sannheter.

Senterpartiet har nok en gang stått opp på den populistiske siden av senga. Nå er det rovdyrene i Møre og Romsdal som skal skytes – og alle som er mot sitter ifølge lederen av Senterungdommen på «kaféar i Oslo». Dette er nettopp slik retorikk som utelukkende brukes for å oppildne til mer konflikt, noe Senterpartiet igjen tjener velgere på.

Ved å bruke begreper som «Proppa fullt av rovdyr» skaper man her en forestilling om at situasjonen er verre enn den faktisk er. Så skal ikke jeg benekte at jervebestanden i fylket er problematisk – men dette handler om hvilken tilnærming man har til problemet. Om man maler et bilde av at alle som er mot skyting av rovdyr er folk med rare klær som utelukkende spiser tofu i Oslo, er det eneste man oppnår et økt konfliktnivå.

Dette blir det samme som at jeg skulle bygd opp en forestilling rundt at Senterpartister utelukkende er karakterer fra låtene til Vassendgutane som går rundt med hagle på Joker. Målet med diskusjonen rundt rovdyr må faktisk være å komme frem til en løsning, ikke bare skaffe seg sinte velgere.

Senterpartiets Jenny Klinge har nå også hengt seg på populismetoget ved å gå til frontalangrep på kiosker som serverer vegansk mat. Ja, du leste riktig. Dette er det Senterpartiets førstekandidat prioriterer.

Og da kan jeg faktisk strekke meg til å være mer enig med Senterungdommen som mener at jerven er en fare for norsk matproduksjon. Foruten å ha noen empiriske data vil jeg tørre å påstå at jerv dreper flere sauer enn veganske kiosker i Oslo. Så blir jo hele greia litt selvmotsigende når det samme Senterpartiet som skal skyte rovdyr, også skal samarbeide med SV, Rødt og til og med Miljøpartiet de Grønne både på fylkesnivå og nasjonalt. En stemme på Senterpartiets Jenny Klinge er altså å gi makt til de hun kritiserer.

Rovdyrpolitikken slik den er i dag kan på mange måter sammenlignes med den utrolig dustete diskusjonen rundt vindturbiner. Her har vi de som mener at vindturbiner er noe av de mest grusomme som har skjedd siden heksebrenningen – på den andre siden har vi de som mener at vindturbiner må opp på hver eneste tue og at alle biler skal være Teslaer.

Selv tror jeg det finnes moderate tilnærminger i begge saker. Vi kan ha rovdyr – men ikke for mange. Vi kan ha vindturbiner – men ikke overalt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken