Paul Andreas Hofseth viser til at ved stortingsvalget høsten 2021 ble Erna Solberg byttet ut med Jonas G. Støre etter at Ap og Sp fikk 26,3% og 13,5% av stemmene. Denne oppslutningen har sunket betraktelig etter de siste problemene, bl.a. med skyhøye energipriser på strøm og drivstoff, samt økte priser generelt som følge av krigen i Ukraina.

Men denne reduserte oppslutningen skyldes ikke at partiene ikke har holdt sine valgløfter. Tvert imot, både Ap og Sp lovet jo før valgkampen at de skulle reversere tvangssammenslåingen av kommuner, slik Hofseth nevner om Ålesund og Haram.

Begge regjeringspartiene hadde som valgløfte å jobbe for Møreaksen. De partiene som i valgkampen høsten 2021 gikk inn for Møreaksen fikk over 62% av stemmene i Møre og Romsdal.

Det forventes at disse partiene holder sine valgløfter. Hofseth har rett i at brutte valgløfter vil bli husket, og vil bli straffet ved neste valg. Uforutsette hendelser som ikke er relatert til valgløfter er det derimot urimelig å kalle løftebrudd.

Les også

Sanne politiske standpunkt – av og til eller alltid?