Nordmørslista større enn Sunnmørslista

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Fogderilistene får voldsomt med støtte på siste meningsmåling, men Nordmørslista kan sikre seg ett mandat i fylkestinget.

DEL

De tre interessepartiene for nord- og sør-regionene i fylket, Nordmørslista, Sunnmørslista og Uavhengig valliste for Sunnmøre, får ikke særlig stor oppslutning i den nyeste meningsmålingen, gjennomført av InFact Norge. Sunnmørslista fikk ved sist valg hele 5,2 prosent av stemmene. Gjennom perioden har partiet blitt splittet i to; Sunnmørslista og Uavhengig valliste for Sunnmøre.

I meningsmålingen er det kun 0,7 prosent som ønsker å stemme på Sunnmørslista, og 0,2 prosent som vil stemme på Uavhengig valliste for Sunnmøre. Samlet sett er det fortsatt et stort fall fra sist valg, og ikke i nærheten de tre mandatene listene i dag har på Fylkestinget.

Ikke bekymret

Dagens fylkesting er delt nesten rett i to, der høyresidens samarbeid, med Høyre, Krf og Fpr, har 23 mandater, mens posisjonen har 24 mandater, et samarbeid mellom Ap, Venstre, Sp, Sv og Sunnmørslista. Posisjonen er dermed avhengig av samarbeidet med Sunnmørslista, men fylkesordfører Jon Aasen (Ap) er ikke særlig bekymret.

– Gallupen blir tatt med et knipe telefoner, og all erfaring vi har viser at meningsmålingene ikke fanger opp lokallistene. Hvis jeg var de ville jeg vært helt rolig, sier Aasen.

Nordmørslista stiller til fylkestingsvalg for første gang. 1,5 prosent av de som ble intervjuet vil stemt på Nordmørslista, noe som ville sikret parteit ett mandat. Lokalt på Nordmøre er det 5,1 prosent som sier at de vil stemme Nordmørslista.

Partiet skal snart presentere partiprogrammet sitt, og fylkesordførerkandidat Mette Belden er fornøyd med det partiet har fått til så langt.

– Det er omtrent likt det vi hadde på målinga i mars. Men vi har ikke presentert programmet vårt ennå, så vi må si oss fornøyd med oppslutningen til nå, så får vi jobbe for å få tallet oppover, sier Belden.

– Hvis dere kommer i en vippeposisjon, hvilken av blokkene kommer dere til å støtte?

– Det er vanskelig å si konkret. Vi skal jobbe fra sak til sak, men med den utviklinga som har vært på høyresiden er nok et samarbeid der mindre sannsynlig, sier Belden.

Høyre mister terreng

Høyre er i dag det nest-største partiet på Fylkestinget i Møre og Romsdal, og er i opposisjon.  Ved sist valg fikk Høyre 22 prosent av stemmene, men mister i meningsmålingen noe terreng, bakover til 19,3 prosent av stemmene. For høyrefløyen er det likevel en oppgang i at Frp går oppover på meningsmålingen og er det nest-største partiet, fra 16,4 prosent ved sist valg til 19,7 prosent nå.

Ikke overraskende er det på Nordmøre at Høyre mister terreng. Kun 8,7 prosent Nordmøringer vil stemme Høyre.

Averøying Toril Røsand sitter i dag på fylkestinget og i fylkesutvalget for Høyre. Til valget stiller hun på fjerde plass for Høyre, og er ikke i tvil om hva årsaken til den lave oppslutningen er.

– Det er helt klart at det har med sykehussaken å gjøre. Det er ikke noe vi er fornøyd med, men jeg tar det ikke personlig. Det er fortsatt lenge til valget og det er klart at vi har en jobb å gjøre, sier Røsand.

Hun minner også om at hvis Høyre skulle miste ett eller flere av sine mandater, vil nestemann på lista fra Nordmøre falle ut. Kristiansunder Knut Garshol er Nordmøring nummer to på lista til Høyre, og stiller på 11-plass.

Raser nedover

Venstre, som har fylkesvaraordføreren, raser nedover på meningsmålingen. Partiet gjorde det bra sist valg, med 7,5 prosent av stemmene. I denne omgangen viser det seg at bare 4,5 prosent av velgerne velger Venstre. På spørsmål om hva de stemte ved Stortingsvalget 2013 kommer det frem at Venstre taper velgere til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Senterpartiet og Krf står noe «på stedets hvil». Partiene fikk henholdsvis 8,9 og 8,7 prosent av stemmene sist valg. I denne omgangen sier 8,2 prosent av de spurt at de vil stemme Sp, mens 9 prosent vil stemme på Krf.

Miljøpartiet de Grønne var en nykommer ved sist valg. Da fikk partiet bare 0,5 prosent av stemmene. Denne gangen sier 3,8 prosent av de som ble spurt at de vil stemme på MDG. Partiets fylkesordførerkandidat, John John Bruseth, sier seg svært fornøyd med resultatet.

– Det er strålende, og enda bedre for Møre og Romsdal, som kan jobbe for en grønnere politikk, sier Bruseth når han får høre tallene.

Om hva slags samarbeid partiet kunne tenkt seg, vil han ikke si.

– Vi går inn med helt åpne øyne. Et samarbeid kan like gjerne være med høyre- eller venstresiden. Min målsetting er å få fram grønne saker i fylkestinget, sier Bruseth.

For øvrig er det på Nordmøre partiet får høyest gjennomslag. 5,1 prosent av nordmøringene spurt vil se de Grønne på fylkestinget.

– Lokallaget på Nordmøre gjør en veldig god jobb, og dette er nok resultatet. Det er et forbilledlig lokallag, og dette forundrer meg ikke, sier Bruseth.

Ap styrker sin posisjon

Arbeiderpartiet er i dag posisjonspartiet i Fylkestinget, og har fylkesordføreren. Partiet fikk 25,7 prosent av stemmene sist valg, og øker nå til 28,4 prosent, i følge de som svarte på spørreundersøkelsen. Partiet har god forankring i hele fylket, men det er særlig i Ålesund og på Nordmøre at partiet høster flest stemmer. I Ålesund vil 31,4 prosent av velgerne stemme Ap, mens 38,3 prosent på Nordmøre sier det samme.

Jon Aasen velger å holde seg rolig i forhold til meningsmålingene enn så lenge.

– Det er klart at vi er fornøyd med en framgang, men sist meningsmåling var vi på over 30 prosent, så vi skulle gjerne sett mer framgang, sier Aasen.

I dag har posisjonen i fylkestinget 24 mandater, mens opposisjonen har 23. Det er altså lite som skiller hver side. Slik det ligger an til med mandater i følge meningsmålingen får høyresiden 22 mandater, mens venstresiden får 21 mandater. De resterende fire mandatene blir fanget opp av MDG, Nordmørslista og «andre».

Artikkeltags