Spente partiledere til stemmeurnene

Bergen  20170911.
Statsminister Erna Solberg stemmer ved stortingsvalget på Apeltun skole i Bergen.  
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen 20170911. Statsminister Erna Solberg stemmer ved stortingsvalget på Apeltun skole i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Erna Solberg ventet til selve valgdagen med å stemme, mens flere av de andre partilederne gjorde sin borgerplikt søndag. 

DEL

Til taktfaste Erna-rop fra tilhengere avga Høyre-lederen og statsministeren sin stemme mandag formiddag på Apeltun skole hjemme i Bergen. Solberg ble fulgt av et stort pressekorps og fleipet om at det vel ikke var noen hemmelighet hva hun stemte, før hun dro for gardinen rundt valgavlukket.

Statsministeren sa at hun har god tro på at valget kommer til å ende med borgerlig flertall.

– De siste meningsmålingene viser jo at det er innenfor rekkevidde. Det er veldig avhengig av hvem som har klart å mobilisere velgerne det siste døgnet. Hver stemme teller, sa statsministeren, som forsikret at hun hadde sovet godt natt til mandag.

– Jeg våknet nok litt tidligere enn jeg pleier, men har sovet godt, sa hun.

Sommerfugler

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre stemte søndag. Arbeiderparti-lederen vedgikk at han hadde sommerfugler i magen da han avla sin stemme på Svendstuen skole på Slemdal i Oslo.

– Det er høytidsstemning over å stemme. Det blir et spennende valg, sa Ap-lederen, som iallfall har én velger i kona Marit Slagsvold.

– Jeg stemmer Arbeiderpartiet. Ingen tvil, sa Slagsvold, som riktignok måtte vende tilbake til stemmelokalet senere på dagen fordi hun først ikke hadde med gyldige identifikasjonspapirer.

Også Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum valgte å stemme søndag.

– Jeg har en veldig god følelse. Jeg tror at dette kan gå bra og at Frp kan fortsette å styre landet i fire år til, sa Siv Jensen etter å ha avgitt sin stemme på Kastellet skole på Nordstrand i Oslo.

Ikke en idrettsgren

Trygve Slagsvold Vedum avviste at Senterpartiet prikket formen for tidlig i valgkampen da han avla stemme hjemme på Ilseng i Romedal.

– Politikk er ikke en idrettsgren. Det er bare politiske kommentatorer som er opptatt av dette med formkurve, sa Sp-lederen til NTB.

Det var en spent KrF-leder Knut Arild Hareide som stemte på Disen skole i Oslo søndag ettermiddag. Regnet pøste ned, men det tok han bare som et lykketegn. Etter en lang valgkamp erkjenner Hareide likevel at KrF ikke lyktes godt nok med å få oppmerksomhet om sine saker.

– Vi opplever vel at meningsmålingene og det du kan kalle spillet i politikken har blitt overskyggende, og ingen saker virkelig har satt sitt preg på valgkampen, sa Hareide til NTB.

– Utrolig spennende

Rødts leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken avga sin stemme i Oslo mandag formiddag. Rødt har i dag ingen representanter på Stortinget, men nå øyner Moxnes håp om en plass på Stortinget.

Skulle partiet vippe over sperregrensen, kan det bety sju-åtte representanter, og da blir Rødt en reell maktfaktor på Stortinget, påpekte Rødt-lederen overfor TV 2 etter å ha stemt mandag.

SV-leder Audun Lysbakken fikk svært gode skussmål av ekspertene etter partilederdebattene og ble kåret til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury. Men det som nå teller, er hvordan velgerne stemmer, påpekte SV-lederen til TV 2 etter å ha avgitt sin stemme på Hallagerbakken skole.

– Vi har gjort en god valgkamp. Den er vi stolt av. Vi har fått snakket om det vi synes er viktig. Men nå er det opp til velgerne. Jeg er selvfølgelig veldig spent på hvordan det går. Nå får vi se hvem som får flertall. Dette blir utrolig spennende, sa Lysbakken.

– Skulle hatt én uke til

Også for Venstre-leder Trine Skei Grande blir mandagskvelden nervepirrende. Helst skulle hun hatt litt mer tid på valgkampen.

– Dette blir kjempespennende. Det har gått bare oppover siden vi startet valgkampen, og jeg skulle gjerne hatt en uke til, så kanskje vi kunne overtalt enda flere, sier Grande til TV 2 like etter at hun avga sin stemme på Gamlebyen skole i Oslo mandag ettermiddag.

– Vi ønsker oss en blågrønn regjering istedenfor den vi har i dag, med Erna Solberg som statsminister, sier Venstre-lederen.

Med håp om å komme over sperregrensen stemte Miljøpartiet De Grønnes talsperson Rasmus Hansson mandag ettermiddag. Hansson sa at dersom MDG skulle komme på vippen etter valget, gir det store muligheter til å presse fram en grønn politikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken