- Mest sannsynlig at fylket blir delt

Professor Frank Aarebrot holder det som mest sannsynlig at Møre og Romsdal blir delt. Her fra hans møte med Senioruniversitet i Kristiansund i fjor høst.

Professor Frank Aarebrot holder det som mest sannsynlig at Møre og Romsdal blir delt. Her fra hans møte med Senioruniversitet i Kristiansund i fjor høst.

Artikkelen er over 4 år gammel

Frank Aarebrot tror det kan bli vanskelig å holde Møre og Romsdal samlet.

DEL

Professoren i sammenliknende politikk ved Universitet i Bergen gjestet senest i fjor høst Senioruniversitet i Kristiansund og er godt kjent med de interne stridighetene i fylket.

– Selv om det egentlig ville være mest naturlig å dele Sogn og Fjordane i to, og at Møre og Romsdal fikk tvangsbeholde Nordmøre og samtidig fikk forsyne seg med Nordfjord, så tror jeg det er mest sannsynlig at det kan gå mot en deling av Møre og Romsdal, sier Aarebrot til NRK Møre og Romsdal.

– Sunnmøre er jo hjertelig velkommen til å være en del av en vestlandsregion. Det ville jo være naturlig da at Ålesund ble sentrum i den nordre delen av regionen, og ville for så vidt få større status enn i den nåværende Møre og Romsdal, sier Aarebrot videre.

- Nordmøringene sitter med nakketaket

Også fylkesordfører Jon Aasen innser faren for at fylket nå ryker.

"Nordmøre sitter nå med nakketaket på sunnmøringer og romsdalinger. Krever de å gå til Trøndelag, er det over og ut for Møre og Romsdal. Det erkjenner også fylkesordfører Jon Aasen", skriver Sunnmørsposten.

"Regionreformen gir nordmøringene en gyllen sjanse til å få det som de vil. De kan nå avgjøre skjebnen til Møre og Romsdal. Fortsetter de som en del av fylket, er det sjans for at Møre og Romsdal kan bli en region. Bryter de ut, vil Sunnmøre og Romsdal enten bli sendt nordover eller sørover av staten", skriver avisen.

– Ja, slik er det. Samme vil være tilfelle om sunnmøringene vil gå til Bergen. Sprekker fylket i ytterkantene så er det slutt, sier Aasen til Sunnmørsposten.

Artikkeltags