Politikk og religion

Av
DEL

MeningerPolitikk og religion er tema som er vanskelig å få en fruktbar samtale ut av. Dette merker vi når vi når vi tilfeldigvis overhører en samtale om disse tema. Samtalen eller diskusjonen kan til tider bli ganske aggressiv. Lystige lag som ønsker å ha det artig utvikler ofte aggressivitet når politikk og religion er tema.

Jeg har alltid vært klar over dette, og har derfor mest mulig forsøkt å unngå slike diskusjoner for ikke å havne opp i en aggressiv krangel. En gang ville jeg diskutere krigens vesen, men samtalen endret fort karakter. Da jeg spurte hva krig var, fikk jeg til svar at krig var politikk. Jeg spurte så om hva religion var, og fikk det samme svaret. Jeg lurte litt på hva religion hadde med politikk å gjøre, og fikk høre at politikk er den virksomheten som foregår for å lede samfunnsutviklingen.

Når vi i dag opplever at krig og religion i stor grad bidrar til en negativ samfunnsutvikling, er det kanskje grunn til å kalle krig og religion for politikk. Enheter som vil styre utviklingen bruker krig og religion som våpen.

En annen gang ville jeg diskutere jødenes problem. Også denne diskusjonen tok en uventet vending. Jeg kom til å si, at hvis ikke USA støttet Israel økonomisk og militært ville staten Israel vært jevnet med jorden for lenge siden. Svaret på det var, at det kanskje hadde vært det beste.

Jeg ble litt urolig av dette svaret. Han jeg snakket med forklarte da at han ikke hadde noe imot jøder. Det var staten Israel han mislikte. Jeg sa så at staten Israel består stort sett bare av jøder, og at USA har mye å takke jødene for når det gjelder den amerikanske velferden. Hvilken amerikaner vil våge å kalle Bob Dylan, Chaplin eller Einstein for en forbannet jøde.

Min samtalepartner begynte da å bli aggressiv, og begynte mer eller mindre å skjelle meg ut for å være en idiot. Jeg orket ikke krangel, og sa bare at han skulle vært politiker. Da fikk jeg til svar, at om han hadde vært det hadde han fått mange tilhengere.

Skal det egentlig så lite til for vekke aggresjon? Da er det ikke rart at det er så mye krig her i verden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags